Направете си домашна глина, съхнеща на въздух

Фигурки от студен порцелан
Има много причини да обичаме полимерната глина, но ако сте от типът хора обичащи да си правят всичко сами, можете да се опитате да си направите домашна глина, т. нар. студен порцелан. Материалът е мек, втвърдяващ се на въздух и също е идеален за моделиране на бижута, цветя, фигурки и скулптори. Оформя се с инструменти за глина. Може да се пресова с преса-машина за полимерна глина. При работа с домашната глина може да използвате готови формички и текстурни листове. Парчетата от студен порцелан изсъхват много здраво.
Можете да го оцветите с маслени, акрилни или темперни бои.

Като арматура за фигурките може да използвате стириопор или оформено
алуминиево фолио.

На много места съм съм срещала различни рецепти за домашна полимерна глина, но любимата ми рецепта е за "студеният порцелан". Основните му съставки са царевично нишесте и бяло лепило. Използвала съм го за покриване на издухани, кокоши яйца, за коледни орнаменти и за още много декоративни елементи. При повечето рецепти глината ставаше лепкава. Отне ми време докато наглася пропорциите.

3/4 чаша бяло лепило

1 чаша царевично нешесте

2 супени лъжици минерално масло /аз използвам бебешко олио, може и вазелин/

1 супена лъжица лимонов сок

Тефлонов, незалепващ тиган

1 дървена лъжица

Сложете лепилото и царевичното нишесте в тефлоновия тиган. Разбъркайте ги заедно и след това добавете минералното масло и лимоновият сок. Разбъркайте отново добре. 

Сместа се приготвя на слаб огън, бърка се почти непрекъснато, докато заприлича на картофено пюре.

Когато е готова, отстранете от огъня. Сложете допълнително минерално масло на ръцете и върху плота. Извадете глината от тигана и започнете да я месите докато стане гладка. Това се прави най-добре докато все още е топла. Вземете малко количество от нея, а останалото затворете в найлонова торбичка, докато се охлади. После я запечатайте с малко въздух в нея.
  • Качеството на глината зависи от качеството на виниловото лепило.
  • Студеният порцелан при изсъхване става полупрозрачен, за да го оцветите в бяло или друг желан цвят използвайте акрилни или темперни бои. Можете да оцветите глината преди моделиране или да боядисате готовите парчета, след като изсъхнат в зависимост от желания ефект. 
    Оцветен студен процелан


  • Поддържайте работното си място чисто, не добавяйте цвят в глината, ако ще я съхранявате по-дълго време, по този начин трайността й се увеличава. 
  • Използвайте тефлонов тиган и дървена лъжица при приготвянето. Ако удвоите дозата ще ви е трудно да работите и размесите добре съставките. Работи се на слаб огън. Много е важно непрекъснато да бъркате докато стане готова. Ако сместа все още има блясък, това означава, че глината ви още не е готова. Размесете върху подходящ плот.
  • След като сместа е готова я разделете на 3 части, покрийте ги с полиетиленова торбичка докато се охлади. След това ги увийте в найлонови торбички или ги сложете в стъклен буркан. 
  • За да е еластична глината, винаги я месете преди работа.
  • Смесете цветовете преди работа.  
  • Имайте предвид, че когато глината съхне, тя се свива с 30%, а цветът й ще се засили.  
  • Най-добре изчакайте 24 часа, преди да започнете работа с нея. 
  •  Фигурките съхнат от 1 до 3 дни.

В долното филмче е показано от Marisol Romero, как се прави магаренце от студен порцелан.
В нейният сайт има още много видео уроци с домашна глина. Лесно е и не се пече.



Коментари

  1. kolko izliza kato zena

    ОтговорИзтриване
  2. Не смея да приготвя сама тази смес. Някой предлага ли изработка срещу заплащане? Ще бъда много благодарна за съдействие :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации