Оборудване и материали за работа с полимерна глина - I част

Основното оборудване, необходимо за работа с полимерна глина е просто и евтино. Вероятно ще можете да намерите всичко, от което имате нужда в дома си. Основното оборудване ще изброя сега, а другите специализирани инструменти и оборудване за по-специални техники ще ги представя със самите техники в други уроци.

Работна площ

Гладката работна повърхност е от много голямо значение. Много техники изискват повърхността за работа с полимерната глина да бъде гладка и блестящо чиста. Меламинова дъска за рязане, керамична или гранитна плоча, като и стъкло със шлифовани ръбове са отлични повърхности. Стъклото ви позволява да поставите милиметрова хартия под него за лесно измерване, а керамичните плочки може да използвате за поставяне на творенията ви направо във фурната.

Режещи инструменти

Ръчен нож: ще се нуждаете от основен нож за рязане на глинени парчета от блокчето.
Ножове: те се използват за рязане millefiori пръчици и рязане прави ръбове. Макетните ножчета, които са с дълги, прави остриета са най-универсалните.
Ножчета за бръснене също могат да се използват и са лесно достъпни.
Назъбените макетни ножчета се използват за получаване на различни ефекти.

Инструменти за моделиране

Освен оригиналните иструменти за моделиране на STAEDTLER FIMO използвам също игли за гоблени, четки, коктейлни пръчци и клечки за зъби. Можете също да си купите зъболекарски инструменти. Неръждаемата стомана най-добре изглажда глинената повърхност.

Подвижни инструменти

Ще имате нужда от гладка точилка да разстилате листа от глина и/ или стъклена бутилка, може и стъклена чаша за вода. Аз използвам силиконовата тръба STAEDTLER FIMO. За миниатюри пък използвайте малка бутилка или точилка за торти.
Паста машините са идеални при millefiori техниката и при работа с глинените листове, но за жалост трудно се намират у нас.

Инструменти- игли

Аз използвам различни по размер обикновени игли за шиене и кърпене, за пиърсинг мъниста за правене на дупки в глина. Големите гобленови и иглите за вълна са любимите ми инструменти, те са полезни и за изглаждане.

Можете да монтирате иглите в полимерната глина, след това да ги изпечете и така да си направите дръжка. Пълнител на химикалка е също много полезен инструмент за постигане на по-големи дупки.

Измервателни инструменти

Кръглите шаблони са полезен за измерване на размера на топчетата от глина. Ще ви трябва и най-обикновена линийка.

Направете свои собствени инструменти

Можете да използвате самата глина, за да създадете разнообразие от инструменти. Марки, печати и други инструменти могат да бъдат направени от самата полимерна глина.

Коментари

  1. bihte li mi kazali cenite na parvona4alnite instrumenti

    ОтговорИзтриване
  2. Червените прибори за моделиране са 6,90 лв/к-кт.
    Акрилната ролка е 19,70 лв./бр. Тя е основен инструмент.
    Металните формички са 6,90 лв./к-кт.
    Има и преси за мъниста. Хоби пресата е 16 лв./бр. Професионалните са 30 лв./бр.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    когато се прави фигурка от отделни части, с какво лепило се залепват те?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Фигурки и елементи се залепват в лепило UHU. UHU Power е топлоустойчиво - силно и бързосъхнещо. Използват се и UHU Extra Kraft - течно и UHU Plus двукомпонентно лепило. С тях се зелепват елементите от Fimo /след като се изпечат/ към металната част на пръстена. Прочетете упътването и спазвайте указанията за работа.
    В зависимост от фигурката, за арматура може да използвате клечки за зъби и метална жица. Например медна жица можете да си набавите от стар електрически кабел.

    ОтговорИзтриване
  5. koi ot trite vida 6te mi prepora4ate,iskam da zalepqm fimo za metalnite 4asti za prasten i vint obeci

    ОтговорИзтриване
  6. Всички стават. Препоръчвам класик. Ефекта можете също да го използвате.

    ОтговорИзтриване
  7. imah predvid lepiloto:) UHU power,UHU extra kraft ili UHU plus?iskam da zalepqm fimo za metalnite 4asti za prasten i vint obeci

    ОтговорИзтриване
  8. a kade da namerq takova lepilo,proverih v nqkolko knijarnici,no nqmaha,predlojiha mi UHU suho za hartiq:(

    ОтговорИзтриване
  9. Не знам от кой град сте. Аз си купувам тези лепила от Баумакс. Тази седмица си купих UHU kraft- лепи бързо и здраво, изсъхва прозрачно, позволява корекции. При непорьозни материали - стъкло, керамика, метал и др. се нанася върху двете повърхности, които искате да залепит. После оставяте да изсъхне за малко и притиската добре.
    Може да използвате и лепило Moment, и те са няколко вида. Трябва внимателно да прочетет упътването за употреба, преди да си изберете от кой вид да си купите.

    ОтговорИзтриване
  10. Добавям, че в книжарниците не съм виждала такива лепила. Пробвайте в магазини за железария, строителни и художнически материали.

    ОтговорИзтриване
  11. а къде мога да си намеря полимерна глина?

    ОтговорИзтриване
  12. От нас, правим доставка чрез куриер.

    ОтговорИзтриване
  13. А предлагате ли и пресите за глината и ще има ли отстъпка ако си поръчам и глината и пресата от вас?

    ОтговорИзтриване
  14. Zdraweite ima li znachenie s kakwo lepilo se lepi i ot kade moga da namerq polimerna glina w haskowo

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз лично не знам къде в Хасково се продава полимерна глина, но ако някой друг знае да го сподели в блога.
      Можете да лепите полимерна глина с двукомпонентно лепило, има различни марки -UHU, Moment и др. Ще ви свърши работа и универсално лепило за дърво, множество пластмаси, метал, керамика, стъкло, плексиглас, корк, текстил, филц и др. Има различни марки - UHU, Pritt, Poxipol, Moment и др. Въпрос на избор. Четете внимателно упътването.

      Изтриване
  15. Интересувам се от полимерната глина.Гледах в Руски клип че може да се отпечятва върху нея картинка от лазерен принтер,обаче там не споменаха че трябва да се изпичя.Щте ви бъда благодарен ако можете да ме осветлите по въпроса.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации