Моделиране със солено тесто

От край време соленото тесто е много популярно при работа с деца. С него работят в детски градини, училища, както и за забавление вкъщи. Материалите са лесно достъпни. От него лесно се изработват фигурки, като към тях може да добавите и природни материали. 

Фигурките направени от него се съхраняват дълги години. 

Рецептата за него е толкова древна, че никой не знае от кога е измислена от хората.

Считало се е, че всяка фигурка или сувенир от солено тесто у дома е символ на богатство и благополучие в семейството. Хляб и сол винаги ще има на масата.

Инструменти и материали 

Главните инструменти си остават нашите пръсти. Ще ви трябват нож, точилка, всякакви инструменти за моделин, фигурки за сладки, печати, клечки за заби и кибритени клечки.

Още трябват: купичка с вода, четки, салфетки за ръце, сито, преса за чесън, релефни копчета /може да ги залепите към коркова тапа и така да направите печати/, гребенче, виличка, линийка, корда, валяк за разстилане на тестото, ножици, дантели, домашно ленено платно, мрежи, акварели, акрилни боички, меки цветни моливи, фулмастери и пастели.

За дълго съхранение изпечената фигурка може да покриете с лак. Лакът може да бъде: еко-художествен лак, лак за дърво /нитроцелулозен/, а също така може да използвате и лак за коса.

Може до използвате различни природни материали - клечки за заби, естествен косъм от четки, клонки с хубава форма или вид от различни дървета.

Рецепта:

2 чаши брашно
 
1 чаша ситна сол
 
1 непълна чаша вода 

Изсипете сместа в купа, добавяйте вода и размесвайте докато получите еластично и меко тесто. Ако е лепкаво добавете брашно до получаване на желаното тесто. За допълнителна здравина на изделията може да добавите и универсално лепило, а вместо него може да използвате смес от нишесте и вода.

Още в началото към брашното може да прибавите нишестето. Като към 1 1/2 чаша брашно добавите 1/2 чаша нишесте. Чрез добавяне на нишестето тестото става по еластично.

Разтваряне на нишестето. Разтворете нишестето в малко вода до получаване на смес със сметанова гъстота. В получения разтвор налейте вряла вода като бъркате непрекъснато, за да не се получат бучки.

За да се запазят готовите изделия трябва да бъдат изпечени, по-точно изсушени. Спазвайки определените правила те ще ви радват дълги години. Изелията при изпичане /изсушаване/ се поставят във фурната на режим обдухване при температура 120-150 градуса по Целзий.

За много добро запазване на изделията ви, преди обдухване във фурната е добре да изсъхне горният слой при стайна температура и при ниска влажност на въздуха за 1 до 3 дни. При самото изпичане изделията се поставят на хартия за печене. След изпичането печката се изключва, като изделята не се вадят от фурната.

Оцветяване на соленото тесто

За кафяв цвят добавяте към тестото какао. За получаване на телесен цвят се използва сок от морков. Използват се оцветители за храна. При използването им тестото не оцветява ръцете.

От тесто оцветено със сок от морков се правят ангелчета, клоуни, човечета и др. След изпичането им цвета наподобява телесен.

Ако към тестото се добави мляко, след изпичане фигурките придобиват златист цвят. Млякото е в малки количества.

Тестото може да се оцвети с акварелни, темперни и акрилни боички. На мен от изброените най-много ми допадат акварелните.

Селеното тесто както е забавление за децата, така може да го използва преди да пристъпите към работа с печулина /полимерния клей/.

Коментари

  1. Обеци могат ли да се правят от солено тесто? Ще се разпаднат ли с носенето ?

    ОтговорИзтриване
  2. Могат да се правят висулки и елементи за обеци. Лакирайте ги, за по-голяма здравина.

    ОтговорИзтриване
  3. Могат да се правят коледни играчки.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за обясненията и идеите! А би ли могло да се моделира от това тесто снежен човек - но обемист - като фигура, или елхичка - по-обемиста - като фигура-сувенир - или ще останат сурови и влажни отвътре? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, по-големите фигурги ще съхнат малко по-дълго време. От солено тесто се правят и кукли и разлимни картини. Може да разгледате красивите кукли на Валентина Петрнина в нейния албум, на този адрес.
    http://foto.mail.ru/mail/vapetrunina/209/?page=2
    Много са красиви, дано Ви вдъхновят и да си направите сами красива коледна украса от солено тесто. Весели коледни и новогодишни празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за бързия отговор! Весели празници и на Вас! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, било е по-меко с повече вода, ако са мъниста ги суши заедно с дървено шишче или подходяща игла. Не се пече, а се суши.

    ОтговорИзтриване
  8. А колко време се пече във фурната ?

    ОтговорИзтриване
  9. имам фигури правени преди 20 г., оцветени с водни бои и безцветен лак, толкова са здрави. Съхнат във фурната часове, колкото повече по-добре, може просто да бъдат оставени и извън фурната след като са били там. А за да не се затвори дупката, съхнат заедно с клечката или дървения шиш...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9.01.2013 г., 9:47:00

    здравейте ..мога ли да попитам лепилото в какво съотношение е..благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За горната рецепта, една лъжица лепило е напълно достатъчно.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации