Пропускане към основното съдържание

Оборудване и материали за работа с полимерна глина-ІІ част


Полимерна глина

Полимерната глина е страхотна и относително скоро влезе в света на изкуството. Тя може да се използва в почти всяко друго изкуство - текстил, скулптура, бижута, изработка на кукли, изработка на шаблони, анимация и изобразително изкуство.
Полимерна глина е основно пластмасов материал, който се състои от частици, PVC, пигменти и пластификатори, които дават на глина тази мекота. При изпичане на глинената, пластификаторите се изпаряват и частиците се сливат в един стабилен материал.

Основните марки полимерна глина имат следните свойства:
• Глината е чудесен материал, който може да бъдат моделиран, изваян, оформен, нарязан, настърган, навит на листове и пресован
• Глинената повърхност може да бъде подпечатана, видоизменена и покрити с цветна пудра и метални листа
• Може да се смесва с различни добавки - текстури и ефекти
• Предлага се в широка гама от цветове, които могат да се смесват за получаване на още по-голяма цветна палитра
• Меката глина има срок на годност до няколко години, втвърдява се с течение на времето
• Към печена глина може да бъде добавена и прясна глина и отново се опече във фурна

Течна полимерна глина

Тя може да се използват за покритие на твърди глини за глазура ефекти. Тя бива както непрозрачна, така и прозрачна течност. В България още не съм виждала. Ако някой знае нещо по въпроса може да го сподели в блога.

Омекотители за глина – това вече го има!

Някои от фирмите произвеждат омекотители за тяхната глина. Те могат да се смесва с глината, за да се омекоти при нужда.

Лакове

Винаги използвайте лакове на базата алкохол или на водна основа за лакиране на полимерната глина. Избягвайте емайл или маслeно-базирани лакове, които никога не ще изсъхнат добре. Производителите предоставят собствени за блясък и мат лакове за своите глини или можете да използвате за художници, акрилни лакове.

Листове и фолиа

Вярно позлата е изключително скъпа, но имитацията й – златните и сребърните листа вършат чудесна работа. Тя се предлага освен както злато, сребро и мед така и в пъстри цветове. Металните фолио рула /станиоли/за печене може да се прилагат. Намачкват се и чрез притискане се отбелязват върху мека глина.

Бои

Акрилните бои са най-добрият вид бои за използване при работа с полимерна глина. В магазините за художнически материали има голямо разнообразие от тях. Не използвайте емайл боя, която никога няма да изсъхне напълно.

Пудри

Цветните пудри могат да бъдат нанесени с четка върху мека глина преди печене, за създаване на много красиви ефекти. Матиран прах върху неопечена глина се нанася с мека четка или с вашия пръст. Избягвайте да използвате козметични сенки за очи, тъй като те могат да бъдат непредвидими след използване и да потъмнеят с времето.

Лепила

Важно е да изберете правилния вид лепило.

Съхранение на полимерна глина

Полимерната глина не изсъхва и има дълъг срок на годност, въпреки това с времето ще стане по-твърда.
Вие може да удължи срока на годност на вашата глина, ако следвате няколко прости правила:
• Глината да се съхранява на хладно място далеч от топлина и слънчева светлина
• Отворените опаковки от глина, няма да изсъхнат, но най-добре е да ги пазите от прах в херметически затворена кутия
• Полимерна глина, ще реагират с някои видове пластмаси, така че не се съхранява в пластмасови контейнери, освен ако не е опакована
• Не увивайте глината с хартия

Коментари

  1. каква е цената на лаковете за глина

    ОтговорИзтриване
  2. Лаковете за полимерна глина са на водна основа. Бурканчета от 35 мл са на цена 7,90 лв. с ДДС.
    Имаме вече и матов.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Направете си домашна глина, съхнеща на въздух

Има много причини да обичаме полимерната глина, но ако сте от типът хора обичащи да си правят всичко сами, можете да се опитате да си направите домашна глина, т. нар. студен порцелан. Материалът е мек, втвърдяващ се на въздух и също е идеален за моделиране на бижута, цветя, фигурки и скулптори. Оформя се с инструменти за глина. Може да се пресова с преса-машина за полимерна глина. При работа с домашната глина може да използвате готови формички и текстурни листове. Парчетата от студен порцелан изсъхват много здраво.
Можете да го оцветите с маслени, акрилни или темперни бои.

Като арматура за фигурките може да използвате стириопор или оформено
алуминиево фолио.

На много места съм съм срещала различни рецепти за домашна полимерна глина, но любимата ми рецепта е за "студеният порцелан". Основните му съставки са царевично нишесте и бяло лепило. Използвала съм го за покриване на издухани, кокоши яйца, за коледни орнаменти и за още много декоративни елементи. При повечето рецепти г…

Таблици за смесване на цветовете на Fimo

Таблица за смесване на цветовете на Fimo classic standart
От вас зависи, какъв цвят да си изберете. Гамата на Фимо classic ви дава възможност да изберете и получите междинни цветове.

Фимо класик се произвежда в 24 стандартни цвята, които могат до се съчетаят в 100 различни нюанса, както е показано в таблицата.

Стандартните блокчета от 56 гр. са сегментирани на 8 дяла, което помага за лесното смесване и получаване на желания цвят.

Чертичките в таблиците отговарят на сегмент от блокче Фимо. Просто избери любимия си цвят.

Таблица за смесване на цветовете на Fimo soft standart

Използвайте таблицата, за да получите желания цвят.

Например при смесването на 3 части /сегмента/ на Фимо софт жълт (-10) с 5 части /сегмента/ Фимо софт розово (-22), ще получите топъл червен цвят.

Също много лесно е да получите по-светли или по-тъмни цветове, всичко което трябва да напарвите е да добавите бял (-0) или черен (-9) цвят.

Една чертичка от таблиците отговаря на един сегмент в съответния цвят от стандартн…

Моделиране със солено тесто

Солено тесто
От край време соленото тесто е много популярно при работа с деца. С него работят в детски градини, училища, както и за забавление вкъщи. Материалите са лесно достъпни. От него лесно се изработват фигурки, като към тях може да добавите и природни материали. 
Фигурките направени от него се съхраняват дълги години. 
Рецептата за него е толкова древна, че никой не знае от кога е измислена от хората.

Считало се е, че всяка фигурка или сувенир от солено тесто у дома е символ на богатство и благополучие в семейството. Хляб и сол винаги ще има на масата.

Инструменти и материали 

Главните инструменти си остават нашите пръсти. Ще ви трябват нож, точилка, всякакви инструменти за моделин, фигурки за сладки, печати, клечки за заби и кибритени клечки.

Още трябват: купичка с вода, четки, салфетки за ръце, сито, преса за чесън, релефни копчета /може да ги залепите към коркова тапа и така да направите печати/, гребенче, виличка, линийка, корда, валяк за разстилане на тестото, ножици, дант…