Пропускане към основното съдържание

Течно Fimo


Бях обещала и днес реших да опиша по-подробно течното Fimo и как се работи с него.

Течното Fimo e полупрозрачен гел с течни свойства, който се втвърдява при печене във фурна.

Течното Fimo е идеално допълнение към основните полимерни глини за моделиране - Fimo soft и Fimo classic.
Течно Fimo, опаковка от 50 ml
За разнасянето му върху повърхостта,  използвайте чисти четки с по-тънък косъм. Не трябва да има мехурчета от въздух. Ако са се образували при нанасянето, трябва да ги разнесете с игла или четка.

Втвърдява се за около 20 минути при приблизително 130 градуса по Целзий в домашна фурна. Не превишавайте повече от 130 градуса по Целзий. Задължително използвайте термометъра за фурна, за да следите температурата. Не трябва да използвате стъклен термометър. Не трябва да

Термометър за фурна
печете изделията в микровълнова печка.

Благодарение на гъвкавата си, мека консистенция е подходящ за различни техники, като пренос на изображения от пастел и молив, красиви снимки от списания, цветни и черно бели фотокопия и различни разпечатки.

С тази техника вие ще можете да проектирате своя собствена подложка за компютърна мишка, елементи за ключодържател, медальон с красиво изображение, за "фугиране" на Fimo мозайки, за запечатване, като защитен слой, за допълнителен гланц на повърхности от Fimo soft и Fimo classic. Може да вграждате метални елементи. А вашите любими снимки могат да се превърнат в модни аксесоари.

Течното Fimo може да се смесва с маслени бои и бои на прах.

Съвети за работа с гела:
  1.  Нанесете гела върху гладка повърхност, примерно върху стъкло или върху Fimo soft или Fimo classic. 
  2.  Поставете снимката върху течното Fimo с лице надолу. Можете предварително да навлажните снимката. 
  3. Поставете изделието във фурната за около 20 минути при 130 градуса Целзий. 
  4. Извадете изделието от фурната, махнете хартията докато още е топло. Ако е залепнала, намокрете и тогава отстранете. 
Опаковката на гела е пластмасова бутилка от 50 ml с апликатор. 

Правила за безопасност

Да се пази от деца. Деца над 8 години могат да работят с него, задължително само с родителски контрол.
След като приключите работа измийте ръцете си и оборудването, което сте използвали. 

Гелът може да се нанесе и директно върху лицевата страна на снимката, както е показано в долно филмче.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Направете си домашна глина, съхнеща на въздух

Има много причини да обичаме полимерната глина, но ако сте от типът хора обичащи да си правят всичко сами, можете да се опитате да си направите домашна глина, т. нар. студен порцелан. Материалът е мек, втвърдяващ се на въздух и също е идеален за моделиране на бижута, цветя, фигурки и скулптори. Оформя се с инструменти за глина. Може да се пресова с преса-машина за полимерна глина. При работа с домашната глина може да използвате готови формички и текстурни листове. Парчетата от студен порцелан изсъхват много здраво.
Можете да го оцветите с маслени, акрилни или темперни бои.

Като арматура за фигурките може да използвате стириопор или оформено
алуминиево фолио.

На много места съм съм срещала различни рецепти за домашна полимерна глина, но любимата ми рецепта е за "студеният порцелан". Основните му съставки са царевично нишесте и бяло лепило. Използвала съм го за покриване на издухани, кокоши яйца, за коледни орнаменти и за още много декоративни елементи. При повечето рецепти г…

Таблици за смесване на цветовете на Fimo

Таблица за смесване на цветовете на Fimo classic standart
От вас зависи, какъв цвят да си изберете. Гамата на Фимо classic ви дава възможност да изберете и получите междинни цветове.

Фимо класик се произвежда в 24 стандартни цвята, които могат до се съчетаят в 100 различни нюанса, както е показано в таблицата.

Стандартните блокчета от 56 гр. са сегментирани на 8 дяла, което помага за лесното смесване и получаване на желания цвят.

Чертичките в таблиците отговарят на сегмент от блокче Фимо. Просто избери любимия си цвят.

Таблица за смесване на цветовете на Fimo soft standart

Използвайте таблицата, за да получите желания цвят.

Например при смесването на 3 части /сегмента/ на Фимо софт жълт (-10) с 5 части /сегмента/ Фимо софт розово (-22), ще получите топъл червен цвят.

Също много лесно е да получите по-светли или по-тъмни цветове, всичко което трябва да напарвите е да добавите бял (-0) или черен (-9) цвят.

Една чертичка от таблиците отговаря на един сегмент в съответния цвят от стандартн…

Моделиране със солено тесто

Солено тесто
От край време соленото тесто е много популярно при работа с деца. С него работят в детски градини, училища, както и за забавление вкъщи. Материалите са лесно достъпни. От него лесно се изработват фигурки, като към тях може да добавите и природни материали. 
Фигурките направени от него се съхраняват дълги години. 
Рецептата за него е толкова древна, че никой не знае от кога е измислена от хората.

Считало се е, че всяка фигурка или сувенир от солено тесто у дома е символ на богатство и благополучие в семейството. Хляб и сол винаги ще има на масата.

Инструменти и материали 

Главните инструменти си остават нашите пръсти. Ще ви трябват нож, точилка, всякакви инструменти за моделин, фигурки за сладки, печати, клечки за заби и кибритени клечки.

Още трябват: купичка с вода, четки, салфетки за ръце, сито, преса за чесън, релефни копчета /може да ги залепите към коркова тапа и така да направите печати/, гребенче, виличка, линийка, корда, валяк за разстилане на тестото, ножици, дант…