Правила за подбиране на цветовете на мънистата и комбинирането им с различните метали

Когато изработвате бижу и вземате решение, кой метал да използвате за него и как да комбинирате цветовете на мънистата и висулките, има няколко прости правила, които можете да вземете под внимание и да следвате. Трябва просто да помислите, какъв ефект искате да постигнете.

Например сините мъниста изглеждат еднакво красиво със златни и сребърни елементи и верижки. Съчетанието на сини мъниста с топлия златен цвят, подчертава всеки един елемент от бижуто чрез контраста, а с червени и жълти тонове се постига по-хармоничен резултат.

Среброто има бял, студен цвят. Златото, медта и месинга имат топли цветове, заради тяхните по-тъмни и по-интензивни тонове. Ако използвате по-светли мъниста, можете да ги претоварите от тъмните цветове на тези метали. Ако търсите само да загатнете цвета, тогава може да ги комбинирате по този начин. Но ако искате цветът на вашето бижу да се вижда, да е в центъра, мънистата трябва да са с дълбок наситен цвят или поне достатъчно големи, за да се забелязват и да могат да запазят своя цвят, без да бъдат засенчени от плътния цвят на метала.

Примерни комбинации за супер ефект:

За белите, студени метали : индианско червено, лайм, светъл топаз, опал, рубиново червен и др.

За топлите метали предлагам: синьо капри, виолетово, тихоокеански опал /много светло син цвят/, тюркоазено синьо, сапфирено синьо, танзанитено синьо, цвят лапис или индиколит.

И все пак всичко е въпрос на вкус.

Коментари

Популярни публикации