Пропускане към основното съдържание

Правила за подбиране на цветовете на мънистата и комбинирането им с различните метали

Когато изработвате бижу и вземате решение, кой метал да използвате за него и как да комбинирате цветовете на мънистата и висулките, има няколко прости правила, които можете да вземете под внимание и да следвате. Трябва просто да помислите, какъв ефект искате да постигнете.

Например сините мъниста изглеждат еднакво красиво със златни и сребърни елементи и верижки. Съчетанието на сини мъниста с топлия златен цвят, подчертава всеки един елемент от бижуто чрез контраста, а с червени и жълти тонове се постига по-хармоничен резултат.

Среброто има бял, студен цвят. Златото, медта и месинга имат топли цветове, заради тяхните по-тъмни и по-интензивни тонове. Ако използвате по-светли мъниста, можете да ги претоварите от тъмните цветове на тези метали. Ако търсите само да загатнете цвета, тогава може да ги комбинирате по този начин. Но ако искате цветът на вашето бижу да се вижда, да е в центъра, мънистата трябва да са с дълбок наситен цвят или поне достатъчно големи, за да се забелязват и да могат да запазят своя цвят, без да бъдат засенчени от плътния цвят на метала.

Примерни комбинации за супер ефект:

За белите, студени метали : индианско червено, лайм, светъл топаз, опал, рубиново червен и др.

За топлите метали предлагам: синьо капри, виолетово, тихоокеански опал /много светло син цвят/, тюркоазено синьо, сапфирено синьо, танзанитено синьо, цвят лапис или индиколит.

И все пак всичко е въпрос на вкус.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Направете си домашна глина, съхнеща на въздух

Има много причини да обичаме полимерната глина, но ако сте от типът хора обичащи да си правят всичко сами, можете да се опитате да си направите домашна глина, т. нар. студен порцелан. Материалът е мек, втвърдяващ се на въздух и също е идеален за моделиране на бижута, цветя, фигурки и скулптори. Оформя се с инструменти за глина. Може да се пресова с преса-машина за полимерна глина. При работа с домашната глина може да използвате готови формички и текстурни листове. Парчетата от студен порцелан изсъхват много здраво.
Можете да го оцветите с маслени, акрилни или темперни бои.

Като арматура за фигурките може да използвате стириопор или оформено
алуминиево фолио.

На много места съм съм срещала различни рецепти за домашна полимерна глина, но любимата ми рецепта е за "студеният порцелан". Основните му съставки са царевично нишесте и бяло лепило. Използвала съм го за покриване на издухани, кокоши яйца, за коледни орнаменти и за още много декоративни елементи. При повечето рецепти г…

Таблици за смесване на цветовете на Fimo

Таблица за смесване на цветовете на Fimo classic standart
От вас зависи, какъв цвят да си изберете. Гамата на Фимо classic ви дава възможност да изберете и получите междинни цветове.

Фимо класик се произвежда в 24 стандартни цвята, които могат до се съчетаят в 100 различни нюанса, както е показано в таблицата.

Стандартните блокчета от 56 гр. са сегментирани на 8 дяла, което помага за лесното смесване и получаване на желания цвят.

Чертичките в таблиците отговарят на сегмент от блокче Фимо. Просто избери любимия си цвят.

Таблица за смесване на цветовете на Fimo soft standart

Използвайте таблицата, за да получите желания цвят.

Например при смесването на 3 части /сегмента/ на Фимо софт жълт (-10) с 5 части /сегмента/ Фимо софт розово (-22), ще получите топъл червен цвят.

Също много лесно е да получите по-светли или по-тъмни цветове, всичко което трябва да напарвите е да добавите бял (-0) или черен (-9) цвят.

Една чертичка от таблиците отговаря на един сегмент в съответния цвят от стандартн…

Моделиране със солено тесто

Солено тесто
От край време соленото тесто е много популярно при работа с деца. С него работят в детски градини, училища, както и за забавление вкъщи. Материалите са лесно достъпни. От него лесно се изработват фигурки, като към тях може да добавите и природни материали. 
Фигурките направени от него се съхраняват дълги години. 
Рецептата за него е толкова древна, че никой не знае от кога е измислена от хората.

Считало се е, че всяка фигурка или сувенир от солено тесто у дома е символ на богатство и благополучие в семейството. Хляб и сол винаги ще има на масата.

Инструменти и материали 

Главните инструменти си остават нашите пръсти. Ще ви трябват нож, точилка, всякакви инструменти за моделин, фигурки за сладки, печати, клечки за заби и кибритени клечки.

Още трябват: купичка с вода, четки, салфетки за ръце, сито, преса за чесън, релефни копчета /може да ги залепите към коркова тапа и така да направите печати/, гребенче, виличка, линийка, корда, валяк за разстилане на тестото, ножици, дант…