Кръгове в квадрати

Густав Климт
Интересна котка от полимерна глина с височина 5,5 см, направена в стил Густав Климт. Негова запазена марка са кръгове в квадрати. 

Автор на тази котка е Кристен, която 15 години е била адвокат в Англия, а от 2009 година изцяло се е отдала на моделирането с полимерна глина. Специализирала се е в изработка на миниатюри.

Кристен споделя как точно я е направила. Самата тя казва, че моделът изглежда сложно, но е сравнително простичък за направа. Трябва да имате Екструдер за моделиране. 

Кръговете в квадрати се получават, когато глината се избута с помощта на Екструдер, на който е поставен диск в квадратна форма.

Кристен е избрала 8 произволни цвята, вариращи от розово и червено през бежово и кафяво. 
Омекотени са и оформени с диаметъра на цевта на Ектрудера, за да могат да влязат безпроблемно.

Котките на Кристен
Получените фитилчета от различните цветове, се нарязват с дебелина 3 мм. После цветовете им се подреждат едно върху друго на случаен принцип, но се следи контрастните цветове да са един до друг. 

След като цветовете са подредени, завъртете Екструдера, за да сте сигурни, че глината е прилепнала плътно в пистолета. Отнема малко време и на принципа "проба-грешка" се улучва точния диаметър. Важно е да се уверите, че фитилчетата от различните цветове са прилепнали едно към друго, преди да влязат в цевта. Понякога се случва да ги изваждате по няколко пъти, докато всичко прасне идеално.Тук може да видите, какво трябва да се получи.

След като всичко влезе на мястото си, използвайте квадратният накрайник на Екструдера и избутайте цялото количество глина през пистолета. Силата получена при избутването на глината през малкия отвор, води до получаване на концентрични кръгове в различен цвят, които се формират от приставката в квадратна форма. 

Полученото квадратно "саламче" е доста дълго. Нарежете го на 16 дълги парчета. Подредете всяка дължина до началото на другата в четири реда по 4. Обръщайте цветовете така, че моделът и цвета да са различни при съседни дължини. 

После леко притиснете отгоре с гумен валяк полученият квадрат, за да прилепнат хубаво отделните блокчета. Нарежете на тънки резенчета и с тях покрийте вече оформеното тяло на котката. За тяло използвайте глина от изрезки и остатъци от предишна работа. Никога не ги изхвърляйте! 

"Саламчето" е доста голямо и с него се покриват широките участъци от котката. За попълването на малките и дооформянето се използват единични квадрати. 

След изпичането e необходимо леко шлифоване и после лакиране с лак - сатен. 

Котките на Климт

Коментари

Популярни публикации