Пропускане към основното съдържание

Кръгове в квадрати

Густав Климт
Интересна котка от полимерна глина с височина 5,5 см, направена в стил Густав Климт. Негова запазена марка са кръгове в квадрати. 

Автор на тази котка е Кристен, която 15 години е била адвокат в Англия, а от 2009 година изцяло се е отдала на моделирането с полимерна глина. Специализирала се е в изработка на миниатюри.

Кристен споделя как точно я е направила. Самата тя казва, че моделът изглежда сложно, но е сравнително простичък за направа. Трябва да имате Екструдер за моделиране. 

Кръговете в квадрати се получават, когато глината се избута с помощта на Екструдер, на който е поставен диск в квадратна форма.

Кристен е избрала 8 произволни цвята, вариращи от розово и червено през бежово и кафяво. 
Омекотени са и оформени с диаметъра на цевта на Ектрудера, за да могат да влязат безпроблемно.

Котките на Кристен
Получените фитилчета от различните цветове, се нарязват с дебелина 3 мм. После цветовете им се подреждат едно върху друго на случаен принцип, но се следи контрастните цветове да са един до друг. 

След като цветовете са подредени, завъртете Екструдера, за да сте сигурни, че глината е прилепнала плътно в пистолета. Отнема малко време и на принципа "проба-грешка" се улучва точния диаметър. Важно е да се уверите, че фитилчетата от различните цветове са прилепнали едно към друго, преди да влязат в цевта. Понякога се случва да ги изваждате по няколко пъти, докато всичко прасне идеално.Тук може да видите, какво трябва да се получи.

След като всичко влезе на мястото си, използвайте квадратният накрайник на Екструдера и избутайте цялото количество глина през пистолета. Силата получена при избутването на глината през малкия отвор, води до получаване на концентрични кръгове в различен цвят, които се формират от приставката в квадратна форма. 

Полученото квадратно "саламче" е доста дълго. Нарежете го на 16 дълги парчета. Подредете всяка дължина до началото на другата в четири реда по 4. Обръщайте цветовете така, че моделът и цвета да са различни при съседни дължини. 

После леко притиснете отгоре с гумен валяк полученият квадрат, за да прилепнат хубаво отделните блокчета. Нарежете на тънки резенчета и с тях покрийте вече оформеното тяло на котката. За тяло използвайте глина от изрезки и остатъци от предишна работа. Никога не ги изхвърляйте! 

"Саламчето" е доста голямо и с него се покриват широките участъци от котката. За попълването на малките и дооформянето се използват единични квадрати. 

След изпичането e необходимо леко шлифоване и после лакиране с лак - сатен. 

Котките на Климт

Коментари

Популярни публикации от този блог

Направете си домашна глина, съхнеща на въздух

Има много причини да обичаме полимерната глина, но ако сте от типът хора обичащи да си правят всичко сами, можете да се опитате да си направите домашна глина, т. нар. студен порцелан. Материалът е мек, втвърдяващ се на въздух и също е идеален за моделиране на бижута, цветя, фигурки и скулптори. Оформя се с инструменти за глина. Може да се пресова с преса-машина за полимерна глина. При работа с домашната глина може да използвате готови формички и текстурни листове. Парчетата от студен порцелан изсъхват много здраво.
Можете да го оцветите с маслени, акрилни или темперни бои.

Като арматура за фигурките може да използвате стириопор или оформено
алуминиево фолио.

На много места съм съм срещала различни рецепти за домашна полимерна глина, но любимата ми рецепта е за "студеният порцелан". Основните му съставки са царевично нишесте и бяло лепило. Използвала съм го за покриване на издухани, кокоши яйца, за коледни орнаменти и за още много декоративни елементи. При повечето рецепти г…

Таблици за смесване на цветовете на Fimo

Таблица за смесване на цветовете на Fimo classic standart
От вас зависи, какъв цвят да си изберете. Гамата на Фимо classic ви дава възможност да изберете и получите междинни цветове.

Фимо класик се произвежда в 24 стандартни цвята, които могат до се съчетаят в 100 различни нюанса, както е показано в таблицата.

Стандартните блокчета от 56 гр. са сегментирани на 8 дяла, което помага за лесното смесване и получаване на желания цвят.

Чертичките в таблиците отговарят на сегмент от блокче Фимо. Просто избери любимия си цвят.

Таблица за смесване на цветовете на Fimo soft standart

Използвайте таблицата, за да получите желания цвят.

Например при смесването на 3 части /сегмента/ на Фимо софт жълт (-10) с 5 части /сегмента/ Фимо софт розово (-22), ще получите топъл червен цвят.

Също много лесно е да получите по-светли или по-тъмни цветове, всичко което трябва да напарвите е да добавите бял (-0) или черен (-9) цвят.

Една чертичка от таблиците отговаря на един сегмент в съответния цвят от стандартн…

Моделиране със солено тесто

Солено тесто
От край време соленото тесто е много популярно при работа с деца. С него работят в детски градини, училища, както и за забавление вкъщи. Материалите са лесно достъпни. От него лесно се изработват фигурки, като към тях може да добавите и природни материали. 
Фигурките направени от него се съхраняват дълги години. 
Рецептата за него е толкова древна, че никой не знае от кога е измислена от хората.

Считало се е, че всяка фигурка или сувенир от солено тесто у дома е символ на богатство и благополучие в семейството. Хляб и сол винаги ще има на масата.

Инструменти и материали 

Главните инструменти си остават нашите пръсти. Ще ви трябват нож, точилка, всякакви инструменти за моделин, фигурки за сладки, печати, клечки за заби и кибритени клечки.

Още трябват: купичка с вода, четки, салфетки за ръце, сито, преса за чесън, релефни копчета /може да ги залепите към коркова тапа и така да направите печати/, гребенче, виличка, линийка, корда, валяк за разстилане на тестото, ножици, дант…