Пропускане към основното съдържание

Техника SKINNER BLEND

Skinner blend

Техниката SKINNER BLEND е разработена от американката Джудит Скинър. Резултатът е създаване на преливащи цветове от светло към тъмно. Получава се красива дълбочина на цветовете.

Много важно е да пазите работното си място идеално чисто и често да миете ръцете си след използване на други цветове.


Основно смесване на два цвята

Смесване на два цвята, снимка 1
За начинаещи препоръчвам да започнат първо със смесване на 2 цвята.С тази техника ще прелеете единият цвят в другия.

Общо правило е да се използват равни количества полимерна глина. Примерно 30 гр. червен  и 30 гр. бял цвят.
Първо трябва да омекотите цветовете по отделно.

Смесване на два цвята, снимка 2
Смесване на два цвята, снимка 3

 • Трябва ви преса-машина за полимерна глина. Настройте за дебелина на листа на позиция №1. Започнете работа първо с по-светлия цвят. Листовете трябва да са с ширината на вашата преса. Нарежете триъгълници с ъгъл 90 градуса. Триъгълниците от всеки цвят, трябва да бъдат с еднакви размери.
 • Сгънете долната част на съединените триъгълници към върха. Поставете сгъната част в машината, първо тя трябва да прмине през валяците. След като излезе от ролките на преса-машината, спазвайте винаги същата ориентация.
 • Сгънете отново в същата посока и пресовайте отново. Сложете първо сгънатият край да премине. Повторете това 20 пъти, докато сместа стане гладка и плътна, а цветовете станат преливащи. 
 • Когато сместа е напълно готова, сменете на дебелина №3.
Смесване на два цвята, снимка 4

 Смесване на три цвята
Смесване на три цвята, снимка 1
 • Нарежете триъгълници и ги съединете, както е показано на снимката. Външните парчета са от един триъгълник, разрязан наполовина. 
 • Сгънете съединените триъгълници наполовина отгоре надолу. Разточете на преса - машината. Тя трябва да е настроена на позиция №1. Продължете да сгъвате и разточвате, но винаги в една и съща посока. Това го повтаряте 20 пъти.   

  Смесване на три цвята, снимка 2

 • Наблюдавайте как се получава преливане на цветовете. Отново сгънете наполовина и после минете отгоре със силиконов или иноксов ролер, за да изгоните въздушните мехурчета. Сега получавате двоен лист глина с дебелина №1. 

Смесване на три цвята, снимка 3

Цветовете на дъгата 
 • Подредете триъгълници с цветовете на дъгата и ги съединете, като започнете работа отляво надясно. 
 • Разделете червеният триъгълник по средата, поставете едната половина в единия край, а другата в другия край. Сгънете комбинацията наполовина, отгоре надолу. 
  Цветовете на дъгата, снимка 1
 • Минете през пресата за полимерна глина. Започнете от прегъната страна. Продължете да сгъвате и разточвате, винаги в една и съща посока. Повторете това 20-25 пъти. 
  Цветовете на дъгата, снимка 2
 • Крайният резултат трябва да бъде както на снимка №4. 
Цветовете на дъгата,снимка 3

Цветовете на дъгата, снимка 4
"Саламче" от SKINNER BLEND

Снимка №1

 •  Използвайте същите стъпките, както при смесването на два цвята. 
 • След като глината е равномерно размесена с помощта на преса - машината за полимерна глина, използвайте нож за глина, за да намалите получената лента. Добавете малко руло от глина в единия край на листа със същия цвят. Разточете много внимателно.  Трябва да прилепне плътно.
  Снимка №2
 • Навийте.

Снимка №3      Полученото "саламче" намалете с ръце, като работите от средата към външните краища. Отрежете резенчета от него, които межете да използвате в други проекти.

Източници: Judith Skinner, 
sculpey.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Направете си домашна глина, съхнеща на въздух

Има много причини да обичаме полимерната глина, но ако сте от типът хора обичащи да си правят всичко сами, можете да се опитате да си направите домашна глина, т. нар. студен порцелан. Материалът е мек, втвърдяващ се на въздух и също е идеален за моделиране на бижута, цветя, фигурки и скулптори. Оформя се с инструменти за глина. Може да се пресова с преса-машина за полимерна глина. При работа с домашната глина може да използвате готови формички и текстурни листове. Парчетата от студен порцелан изсъхват много здраво.
Можете да го оцветите с маслени, акрилни или темперни бои.

Като арматура за фигурките може да използвате стириопор или оформено
алуминиево фолио.

На много места съм съм срещала различни рецепти за домашна полимерна глина, но любимата ми рецепта е за "студеният порцелан". Основните му съставки са царевично нишесте и бяло лепило. Използвала съм го за покриване на издухани, кокоши яйца, за коледни орнаменти и за още много декоративни елементи. При повечето рецепти г…

Таблици за смесване на цветовете на Fimo

Таблица за смесване на цветовете на Fimo classic standart
От вас зависи, какъв цвят да си изберете. Гамата на Фимо classic ви дава възможност да изберете и получите междинни цветове.

Фимо класик се произвежда в 24 стандартни цвята, които могат до се съчетаят в 100 различни нюанса, както е показано в таблицата.

Стандартните блокчета от 56 гр. са сегментирани на 8 дяла, което помага за лесното смесване и получаване на желания цвят.

Чертичките в таблиците отговарят на сегмент от блокче Фимо. Просто избери любимия си цвят.

Таблица за смесване на цветовете на Fimo soft standart

Използвайте таблицата, за да получите желания цвят.

Например при смесването на 3 части /сегмента/ на Фимо софт жълт (-10) с 5 части /сегмента/ Фимо софт розово (-22), ще получите топъл червен цвят.

Също много лесно е да получите по-светли или по-тъмни цветове, всичко което трябва да напарвите е да добавите бял (-0) или черен (-9) цвят.

Една чертичка от таблиците отговаря на един сегмент в съответния цвят от стандартн…

Моделиране със солено тесто

Солено тесто
От край време соленото тесто е много популярно при работа с деца. С него работят в детски градини, училища, както и за забавление вкъщи. Материалите са лесно достъпни. От него лесно се изработват фигурки, като към тях може да добавите и природни материали. 
Фигурките направени от него се съхраняват дълги години. 
Рецептата за него е толкова древна, че никой не знае от кога е измислена от хората.

Считало се е, че всяка фигурка или сувенир от солено тесто у дома е символ на богатство и благополучие в семейството. Хляб и сол винаги ще има на масата.

Инструменти и материали 

Главните инструменти си остават нашите пръсти. Ще ви трябват нож, точилка, всякакви инструменти за моделин, фигурки за сладки, печати, клечки за заби и кибритени клечки.

Още трябват: купичка с вода, четки, салфетки за ръце, сито, преса за чесън, релефни копчета /може да ги залепите към коркова тапа и така да направите печати/, гребенче, виличка, линийка, корда, валяк за разстилане на тестото, ножици, дант…