Техника SKINNER BLEND

Skinner blend

Техниката SKINNER BLEND е разработена от американката Джудит Скинър. Резултатът е създаване на преливащи цветове от светло към тъмно. Получава се красива дълбочина на цветовете.

Много важно е да пазите работното си място идеално чисто и често да миете ръцете си след използване на други цветове.


Основно смесване на два цвята

Смесване на два цвята, снимка 1
За начинаещи препоръчвам да започнат първо със смесване на 2 цвята.С тази техника ще прелеете единият цвят в другия.

Общо правило е да се използват равни количества полимерна глина. Примерно 30 гр. червен  и 30 гр. бял цвят.
Първо трябва да омекотите цветовете по отделно.

Смесване на два цвята, снимка 2
Смесване на два цвята, снимка 3

  • Трябва ви преса-машина за полимерна глина. Настройте за дебелина на листа на позиция №1. Започнете работа първо с по-светлия цвят. Листовете трябва да са с ширината на вашата преса. Нарежете триъгълници с ъгъл 90 градуса. Триъгълниците от всеки цвят, трябва да бъдат с еднакви размери.
  • Сгънете долната част на съединените триъгълници към върха. Поставете сгъната част в машината, първо тя трябва да прмине през валяците. След като излезе от ролките на преса-машината, спазвайте винаги същата ориентация.
  • Сгънете отново в същата посока и пресовайте отново. Сложете първо сгънатият край да премине. Повторете това 20 пъти, докато сместа стане гладка и плътна, а цветовете станат преливащи. 
  • Когато сместа е напълно готова, сменете на дебелина №3.
Смесване на два цвята, снимка 4









 Смесване на три цвята
Смесване на три цвята, снимка 1
  • Нарежете триъгълници и ги съединете, както е показано на снимката. Външните парчета са от един триъгълник, разрязан наполовина. 
  • Сгънете съединените триъгълници наполовина отгоре надолу. Разточете на преса - машината. Тя трябва да е настроена на позиция №1. Продължете да сгъвате и разточвате, но винаги в една и съща посока. Това го повтаряте 20 пъти.   

    Смесване на три цвята, снимка 2

  • Наблюдавайте как се получава преливане на цветовете. Отново сгънете наполовина и после минете отгоре със силиконов или иноксов ролер, за да изгоните въздушните мехурчета. Сега получавате двоен лист глина с дебелина №1. 

Смесване на три цвята, снимка 3









Цветовете на дъгата 
  • Подредете триъгълници с цветовете на дъгата и ги съединете, като започнете работа отляво надясно. 
  • Разделете червеният триъгълник по средата, поставете едната половина в единия край, а другата в другия край. Сгънете комбинацията наполовина, отгоре надолу. 
    Цветовете на дъгата, снимка 1
  • Минете през пресата за полимерна глина. Започнете от прегъната страна. Продължете да сгъвате и разточвате, винаги в една и съща посока. Повторете това 20-25 пъти. 
    Цветовете на дъгата, снимка 2
  • Крайният резултат трябва да бъде както на снимка №4. 
Цветовете на дъгата,снимка 3

Цветовете на дъгата, снимка 4








"Саламче" от SKINNER BLEND

Снимка №1

  •  Използвайте същите стъпките, както при смесването на два цвята. 
  • След като глината е равномерно размесена с помощта на преса - машината за полимерна глина, използвайте нож за глина, за да намалите получената лента. Добавете малко руло от глина в единия край на листа със същия цвят. Разточете много внимателно.  Трябва да прилепне плътно.
    Снимка №2
  • Навийте.

Снимка №3











      Полученото "саламче" намалете с ръце, като работите от средата към външните краища. Отрежете резенчета от него, които межете да използвате в други проекти.

Източници: Judith Skinner, 
sculpey.com

Коментари

Популярни публикации