Пропускане към основното съдържание

Работа с 3D формички за моделиране


С 3D формичките за бързо моделиране се работи чрез натиск на материала, които сте избрали -  съхнеща на въздух глина, солено тесто или полимерна глина. С тях могат да се направят много различни елементи за декорация, накити и аксесоари.

Как да подготвите материала?
Преди да попълните формата, затоплете в ръцете си материала, който смятате да използвате, докато той стане гладък и мек.

Лесно решение.
За да може лесно да извадите оформеният материал и да предотвратите залепването му във формичката, използвайте мека четка за акварел или козметична четчица за нанасяне на сухи сенки за очи и с нея нанесете царевично, натурално нишесте. При обръщане на формичката излишното количество нишесте ще падне.

Ако матрицата има дълбока област, като например нос на лице, трябва да оформите глината като овал или сълза с остър връх. Първо натиснете в най-дълбоката част на формичката, след което с натискане попълнете с глина центъра и внимателно разстилайте към периферията. Натискайте до ръба на на формичката. Ако излезе извън ръба, избутайте обратно навътре.

Как да отделите правилно глината от 3D формичката?
 
Ако формичката не е дълбока.
Оформете кръгло топче от материала и чрез натискане изравнете глината във формичката, разстилайки я от центъра към периферията, до ръба, като материалът не трябва да излиза извън него. 

При по-дълбоки формички. 
Оформете материала под форма на елипса. Пак с натискане започнете работа от центъра към периферията. При отлетяване, за да не се разрушат дълбоките детайли и линии, трябва да оставите излишна глина в центъра от обратната страна, за да я използвате като дръжка при повдигане на глината от шаблона. След като извадите модела от формичката, оставете го около 10 минути да се втвърди, след което отрежете излишното количество /дръжката/ с нож или ножица.

При много дълбоки формички. 
Оформете материала под форма на сълза с остър връх Запълнете от центъра към периферията. Оформете второ парче глина с клиновидна форма. Натиснете плоското дъно на клина към  глината във формичката. Той ще залепне към нея, с него извадете глината от формичката с леко разклащане.

Формичките от съхнеща на въздух глина и солено тесто оставяте да изсъхнат, а от полимерната глина изпечете в домашната си фурна. 

След многократна употреба понякога остават лепкави остатъци от глина, които лесно се отстраняват със спирт.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Направете си домашна глина, съхнеща на въздух

Има много причини да обичаме полимерната глина, но ако сте от типът хора обичащи да си правят всичко сами, можете да се опитате да си направите домашна глина, т. нар. студен порцелан. Материалът е мек, втвърдяващ се на въздух и също е идеален за моделиране на бижута, цветя, фигурки и скулптори. Оформя се с инструменти за глина. Може да се пресова с преса-машина за полимерна глина. При работа с домашната глина може да използвате готови формички и текстурни листове. Парчетата от студен порцелан изсъхват много здраво.
Можете да го оцветите с маслени, акрилни или темперни бои.

Като арматура за фигурките може да използвате стириопор или оформено
алуминиево фолио.

На много места съм съм срещала различни рецепти за домашна полимерна глина, но любимата ми рецепта е за "студеният порцелан". Основните му съставки са царевично нишесте и бяло лепило. Използвала съм го за покриване на издухани, кокоши яйца, за коледни орнаменти и за още много декоративни елементи. При повечето рецепти г…

Таблици за смесване на цветовете на Fimo

Таблица за смесване на цветовете на Fimo classic standart
От вас зависи, какъв цвят да си изберете. Гамата на Фимо classic ви дава възможност да изберете и получите междинни цветове.

Фимо класик се произвежда в 24 стандартни цвята, които могат до се съчетаят в 100 различни нюанса, както е показано в таблицата.

Стандартните блокчета от 56 гр. са сегментирани на 8 дяла, което помага за лесното смесване и получаване на желания цвят.

Чертичките в таблиците отговарят на сегмент от блокче Фимо. Просто избери любимия си цвят.

Таблица за смесване на цветовете на Fimo soft standart

Използвайте таблицата, за да получите желания цвят.

Например при смесването на 3 части /сегмента/ на Фимо софт жълт (-10) с 5 части /сегмента/ Фимо софт розово (-22), ще получите топъл червен цвят.

Също много лесно е да получите по-светли или по-тъмни цветове, всичко което трябва да напарвите е да добавите бял (-0) или черен (-9) цвят.

Една чертичка от таблиците отговаря на един сегмент в съответния цвят от стандартн…

Моделиране със солено тесто

Солено тесто
От край време соленото тесто е много популярно при работа с деца. С него работят в детски градини, училища, както и за забавление вкъщи. Материалите са лесно достъпни. От него лесно се изработват фигурки, като към тях може да добавите и природни материали. 
Фигурките направени от него се съхраняват дълги години. 
Рецептата за него е толкова древна, че никой не знае от кога е измислена от хората.

Считало се е, че всяка фигурка или сувенир от солено тесто у дома е символ на богатство и благополучие в семейството. Хляб и сол винаги ще има на масата.

Инструменти и материали 

Главните инструменти си остават нашите пръсти. Ще ви трябват нож, точилка, всякакви инструменти за моделин, фигурки за сладки, печати, клечки за заби и кибритени клечки.

Още трябват: купичка с вода, четки, салфетки за ръце, сито, преса за чесън, релефни копчета /може да ги залепите към коркова тапа и така да направите печати/, гребенче, виличка, линийка, корда, валяк за разстилане на тестото, ножици, дант…