Работа с 3D формички за моделиране


С 3D формичките за бързо моделиране се работи чрез натиск на материала, които сте избрали -  съхнеща на въздух глина, солено тесто или полимерна глина. С тях могат да се направят много различни елементи за декорация, накити и аксесоари.

Как да подготвите материала?
Преди да попълните формата, затоплете в ръцете си материала, който смятате да използвате, докато той стане гладък и мек.

Лесно решение.
За да може лесно да извадите оформеният материал и да предотвратите залепването му във формичката, използвайте мека четка за акварел или козметична четчица за нанасяне на сухи сенки за очи и с нея нанесете царевично, натурално нишесте. При обръщане на формичката излишното количество нишесте ще падне.

Ако матрицата има дълбока област, като например нос на лице, трябва да оформите глината като овал или сълза с остър връх. Първо натиснете в най-дълбоката част на формичката, след което с натискане попълнете с глина центъра и внимателно разстилайте към периферията. Натискайте до ръба на на формичката. Ако излезе извън ръба, избутайте обратно навътре.

Как да отделите правилно глината от 3D формичката?
 
Ако формичката не е дълбока.
Оформете кръгло топче от материала и чрез натискане изравнете глината във формичката, разстилайки я от центъра към периферията, до ръба, като материалът не трябва да излиза извън него. 

При по-дълбоки формички. 
Оформете материала под форма на елипса. Пак с натискане започнете работа от центъра към периферията. При отлетяване, за да не се разрушат дълбоките детайли и линии, трябва да оставите излишна глина в центъра от обратната страна, за да я използвате като дръжка при повдигане на глината от шаблона. След като извадите модела от формичката, оставете го около 10 минути да се втвърди, след което отрежете излишното количество /дръжката/ с нож или ножица.

При много дълбоки формички. 
Оформете материала под форма на сълза с остър връх Запълнете от центъра към периферията. Оформете второ парче глина с клиновидна форма. Натиснете плоското дъно на клина към  глината във формичката. Той ще залепне към нея, с него извадете глината от формичката с леко разклащане.

Формичките от съхнеща на въздух глина и солено тесто оставяте да изсъхнат, а от полимерната глина изпечете в домашната си фурна. 

След многократна употреба понякога остават лепкави остатъци от глина, които лесно се отстраняват със спирт.

Коментари

Популярни публикации