Пропускане към основното съдържание

"Обличане" на торти с фондан

Фонданът дава идеално гладка повърхност на увитите с марципан торти.

Използвайте 700 г от него за кръгли торти с диаметър 20 см, 800 г за торти с диаметър 25 см и 1 кг за торти с диаметър 30 см.

Трябва да предвидите допълнителни 100 г за торти с правоъгълна или друга по-интересна форма.

КРЪГЛИ ТОРТИ

1. Измерете увитата с марципан торта и съберете диаметъра с двойната стойност на височината.
Разточете фондана върху подходяща повърхност - дъска, маса и т.н., поръсена с пудра захар. Трябва да получите кръг с диаметър толкова, колкото сте изчислили.

Намажете страните и повърхността на тортата с етилов спирт. Може да използвате за намазване на марципана алкохол, например джин, бял ром или водка.

С помощта на точилката постелете фондана върху тортата и го оставете да провисне покрай стените.

Поръсете ръцете си с пудра захар и притиснете фондана около стените на тортата.

Отрежете излишния фондан и леко с длани загладете тортата.

Фонданът "Вълшебна торта" МИКС може да го оцветите като добавите малко хранителна боя.

Фонданът е лепкав, за това винаги обилно поръсвайте повърхностите с пудра захар.

Не разточвайте фондана много тънко, защото ще се разкъса.

Разкъсаният фондан се поправя, като слепите краищата, поръсите с пудра захар и леко потъркате, докато повърхността стане гладка.

Ако искате тортата ви да бъде изцяло шоколадова тогава я покрийте с "Вълшебна торта - белгийски ШОКОЛАД". Страшно е вкусен. Много престижни, европейски сладкарници са се доверили на този продукт.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Направете си домашна глина, съхнеща на въздух

Има много причини да обичаме полимерната глина, но ако сте от типът хора обичащи да си правят всичко сами, можете да се опитате да си направите домашна глина, т. нар. студен порцелан. Материалът е мек, втвърдяващ се на въздух и също е идеален за моделиране на бижута, цветя, фигурки и скулптори. Оформя се с инструменти за глина. Може да се пресова с преса-машина за полимерна глина. При работа с домашната глина може да използвате готови формички и текстурни листове. Парчетата от студен порцелан изсъхват много здраво.
Можете да го оцветите с маслени, акрилни или темперни бои.

Като арматура за фигурките може да използвате стириопор или оформено
алуминиево фолио.

На много места съм съм срещала различни рецепти за домашна полимерна глина, но любимата ми рецепта е за "студеният порцелан". Основните му съставки са царевично нишесте и бяло лепило. Използвала съм го за покриване на издухани, кокоши яйца, за коледни орнаменти и за още много декоративни елементи. При повечето рецепти г…

Таблици за смесване на цветовете на Fimo

Таблица за смесване на цветовете на Fimo classic standart
От вас зависи, какъв цвят да си изберете. Гамата на Фимо classic ви дава възможност да изберете и получите междинни цветове.

Фимо класик се произвежда в 24 стандартни цвята, които могат до се съчетаят в 100 различни нюанса, както е показано в таблицата.

Стандартните блокчета от 56 гр. са сегментирани на 8 дяла, което помага за лесното смесване и получаване на желания цвят.

Чертичките в таблиците отговарят на сегмент от блокче Фимо. Просто избери любимия си цвят.

Таблица за смесване на цветовете на Fimo soft standart

Използвайте таблицата, за да получите желания цвят.

Например при смесването на 3 части /сегмента/ на Фимо софт жълт (-10) с 5 части /сегмента/ Фимо софт розово (-22), ще получите топъл червен цвят.

Също много лесно е да получите по-светли или по-тъмни цветове, всичко което трябва да напарвите е да добавите бял (-0) или черен (-9) цвят.

Една чертичка от таблиците отговаря на един сегмент в съответния цвят от стандартн…

Моделиране със солено тесто

Солено тесто
От край време соленото тесто е много популярно при работа с деца. С него работят в детски градини, училища, както и за забавление вкъщи. Материалите са лесно достъпни. От него лесно се изработват фигурки, като към тях може да добавите и природни материали. 
Фигурките направени от него се съхраняват дълги години. 
Рецептата за него е толкова древна, че никой не знае от кога е измислена от хората.

Считало се е, че всяка фигурка или сувенир от солено тесто у дома е символ на богатство и благополучие в семейството. Хляб и сол винаги ще има на масата.

Инструменти и материали 

Главните инструменти си остават нашите пръсти. Ще ви трябват нож, точилка, всякакви инструменти за моделин, фигурки за сладки, печати, клечки за заби и кибритени клечки.

Още трябват: купичка с вода, четки, салфетки за ръце, сито, преса за чесън, релефни копчета /може да ги залепите към коркова тапа и така да направите печати/, гребенче, виличка, линийка, корда, валяк за разстилане на тестото, ножици, дант…