Пропускане към основното съдържание

Рози от фондан

Уверете се, че фонданът е достатъчно твърд, когато оформяте розите.  
Моделиращата смес "Вълшебна торта" Цветя е идеална за това.

Ако не е примесете допълнително количество пудра захар.

С розите после можете да украсите различни глазирани кейкове, торти и дори десертни мусове.
1. Примесете малко гелова сладкарска боя от желания цвят "Food colours" към малко количество фондан. Размесете добре. Оформете с пръсти малки конуси, които ще станат център на розите.
Леко поръсете с пудра захар или царевично нишесте една чиста дъска или плот и разточете на тънко останалия фондан.

С метални формички кръг изрежете 5 кръга. Съберете останалия фондан, леко го омесете и увийте в целофан.

2. Сложете един кръг между две парчета целофан. Внимателно сплескайте половината от ръба и отделете целофана.

3. Намажете по-дебелата част от кръга лекичко с вода и я увийте около по-широкия край на конуса, за да оформите центъра на розата.

4. Повторете стъпка №2 с всички останали кръгчета фондан. След като ги отлепите от целофана, намажете дебелия им край с вода и увийте около централното листче. Припокривайте листчетата и огъвайте горните им части, за да се получи естествено изглеждаща роза.

Практичен съвет: 

Розите могат да се правят във всякакви размери. Ако нямате метални формички с кръгла форма, можете да използвате широкия край на метален накрайник за шприцоване.

Внимателно поставете готовите рози в кутия, постлана с намачкани хартиени салфетки или в кутия от яйца, за да изсъхнат.

Щприцовайте мъничко фондан на дъното на оформените цветя, за да ги прилепите към повърхността на глазираните кейкове.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Направете си домашна глина, съхнеща на въздух

Има много причини да обичаме полимерната глина, но ако сте от типът хора обичащи да си правят всичко сами, можете да се опитате да си направите домашна глина, т. нар. студен порцелан. Материалът е мек, втвърдяващ се на въздух и също е идеален за моделиране на бижута, цветя, фигурки и скулптори. Оформя се с инструменти за глина. Може да се пресова с преса-машина за полимерна глина. При работа с домашната глина може да използвате готови формички и текстурни листове. Парчетата от студен порцелан изсъхват много здраво.
Можете да го оцветите с маслени, акрилни или темперни бои.

Като арматура за фигурките може да използвате стириопор или оформено
алуминиево фолио.

На много места съм съм срещала различни рецепти за домашна полимерна глина, но любимата ми рецепта е за "студеният порцелан". Основните му съставки са царевично нишесте и бяло лепило. Използвала съм го за покриване на издухани, кокоши яйца, за коледни орнаменти и за още много декоративни елементи. При повечето рецепти г…

Таблици за смесване на цветовете на Fimo

Таблица за смесване на цветовете на Fimo classic standart
От вас зависи, какъв цвят да си изберете. Гамата на Фимо classic ви дава възможност да изберете и получите междинни цветове.

Фимо класик се произвежда в 24 стандартни цвята, които могат до се съчетаят в 100 различни нюанса, както е показано в таблицата.

Стандартните блокчета от 56 гр. са сегментирани на 8 дяла, което помага за лесното смесване и получаване на желания цвят.

Чертичките в таблиците отговарят на сегмент от блокче Фимо. Просто избери любимия си цвят.

Таблица за смесване на цветовете на Fimo soft standart

Използвайте таблицата, за да получите желания цвят.

Например при смесването на 3 части /сегмента/ на Фимо софт жълт (-10) с 5 части /сегмента/ Фимо софт розово (-22), ще получите топъл червен цвят.

Също много лесно е да получите по-светли или по-тъмни цветове, всичко което трябва да напарвите е да добавите бял (-0) или черен (-9) цвят.

Една чертичка от таблиците отговаря на един сегмент в съответния цвят от стандартн…

Моделиране със солено тесто

Солено тесто
От край време соленото тесто е много популярно при работа с деца. С него работят в детски градини, училища, както и за забавление вкъщи. Материалите са лесно достъпни. От него лесно се изработват фигурки, като към тях може да добавите и природни материали. 
Фигурките направени от него се съхраняват дълги години. 
Рецептата за него е толкова древна, че никой не знае от кога е измислена от хората.

Считало се е, че всяка фигурка или сувенир от солено тесто у дома е символ на богатство и благополучие в семейството. Хляб и сол винаги ще има на масата.

Инструменти и материали 

Главните инструменти си остават нашите пръсти. Ще ви трябват нож, точилка, всякакви инструменти за моделин, фигурки за сладки, печати, клечки за заби и кибритени клечки.

Още трябват: купичка с вода, четки, салфетки за ръце, сито, преса за чесън, релефни копчета /може да ги залепите към коркова тапа и така да направите печати/, гребенче, виличка, линийка, корда, валяк за разстилане на тестото, ножици, дант…