Пропускане към основното съдържание

Как да си направим филц


Филцът е мек, нетъканен плат. Изработва се чрез сплъстяване на вълна. Полученият плат е много здрав. Той не се нищи и за това лесно се крои и шие.

През 19 век в Европа започва машинното затепване на вълнени влакна. Фабричният филц може да се произведе от изцяло естествени влакна, така и само от изкуствени, химични влакна, вълнен тип и от смеси от естествена вълна и химични влакна.

Филцът се използва за направата на дрехи, бижута, чанти, шалове, одеяла, калъфки за възглавници и др.

Модерен дизайн
Снимка: PETA-LEE

Има две техники за направа на филц плъстене (мокър филц) и игланабиване (сух филц). Може да се комбинират и двете техники.

Мокра техника - плъстене

Необходими материали - непресукана вълна, хавлиена кърпа, бамбукова подложка, основа за мокър филц, опаковъчно фолио с въздушни мехурчета, сапун или друг течен, миещ, мек препарат и мрежа.
Продава се и специална течност за филц.

Начин на работа в домашни условия
 1. Върху подходяща маса или друга равна повърхност поставете хавлиената кърпа, върху нея поставете бамбуковата подложка и най-отгоре фолиото с въздушни мехурчета.
 2. Трябва да навлажните леко фолиото, като го напръскате отгоре със сапунена вода.
 3. Изтеглете парчета вълна, които нареждайте върху фолиото едно до друго. Работете със сухи ръце. Вълнените нишки трябва да са в една посока. Следващият слой вълна трябва да се нареди перпендикулярно на предходния. Направете по този начин няколко слоя. Ако искате да получите по-плътен филц направете повече слоеве. Може да използвате еднакъв или различни цветове при оформянето на слоевете. По желание може върху най-горния слой да оформите фигура. 
 4. С гореща сапунена вода поливате вълната. Водата трябва добре да попие. С ръце натискате отгоре. 
 5. Може да поставите фолио с въздушни мехурчета и отгоре. После всичко внимателно се навива на руло. Поне 60 пъти навивате и развивате рулото, като притискате с ръце. След това обръщате вълната на 60 градуса и отново я навивате на руло, като техниката отново се повтаря. Сплъстяването се получава от сапунената вода и натискът. 
 6. Когато вълната е сплъстена се вади от рулото и се потапя в гореща вода. Проверява се чрез дърпане. Сплъстената вълна трябва да е устойчива на опъване. Готовата вълна се удря многократно върху подходяща повърхност. Примерно в банята или на двора. 
 7. Накрая филцът се потапя в леген със студена вода и ябълков оцет, за да се неутрализира сапуна. 
 8. Разстилате и оставете плата да изсъхне.
Филцът може да се крои, шие и лепи. Трябва да имате предвид, че вълната при плъстенето има голяма свиваемост.


Суха техника - иглонабиване

При тази техника се използват специални игли за филц. Иглите са с назъбена повърхност. Всички 
Снимка: Sew Mate
зъбчета са надолу. При промушване захващат вълнена нишка и я заплитат в
друга нишка. Иглата са вади без да закача нишките. С тази техника се правят
различни обемни форми.

Инструменти Sew Mate
Иглите могат да бъдат с или без дръжка, само една, 1-2 или няколко захванати заедно в механизъм. Необходима е и специална подложка за филц. Подложките са различни по големина и вид. Могат да бъдат под формата на четка или гъба. 
 1. Трябва ви снопче пухкава вълна, на което навивате краищата навътре в желаната форма. 
 2. Снопчето поставете върху подложката за филц
 3. Започнете да бодете с иглата вълната 20-30 пъти, докато нишките се вплетат. 
С тази техника можете да захващате едно с друго различни парчета филц само с иглата. Идеална е за украсяване на вълнени изделия.

За прецизна изработка на фигури използвайте готови шаблони или формички за сладки. Това става като върху подложката за филц се постави избраната формичка, а в нея - вълната и започвате да бодете с иглата.

Фабричният филц е готов за кроене, шиене и лепене без предварителна обработка.

Още няколко съвета за дрехите от вълнени платове.

Вълнените влакна имат свойството да поглъщат голямо количество влага. При много влажен въздух, могат да погълнат до 30% вода, без да се почуства на опип.

След употреба проветрявайте на балкон или под навес, за да се проветрят. 

В магазина ни вече се предлагат вълна за филц и игли за иглонабиване - суха техника. Цветовете на вълната разгледайте на страницата ни във Фейсбук.

За поръчки можете да се свържете с нас по телефона, по имейла или директно да поръчате в електронния ни магазин.

Филмчето направено в галерия "КЕСАР" е много полезно, нагледно показва мократа техника - плъстене за направа на филц.

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Направете си домашна глина, съхнеща на въздух

Има много причини да обичаме полимерната глина, но ако сте от типът хора обичащи да си правят всичко сами, можете да се опитате да си направите домашна глина, т. нар. студен порцелан. Материалът е мек, втвърдяващ се на въздух и също е идеален за моделиране на бижута, цветя, фигурки и скулптори. Оформя се с инструменти за глина. Може да се пресова с преса-машина за полимерна глина. При работа с домашната глина може да използвате готови формички и текстурни листове. Парчетата от студен порцелан изсъхват много здраво.
Можете да го оцветите с маслени, акрилни или темперни бои.

Като арматура за фигурките може да използвате стириопор или оформено
алуминиево фолио.

На много места съм съм срещала различни рецепти за домашна полимерна глина, но любимата ми рецепта е за "студеният порцелан". Основните му съставки са царевично нишесте и бяло лепило. Използвала съм го за покриване на издухани, кокоши яйца, за коледни орнаменти и за още много декоративни елементи. При повечето рецепти г…

Таблици за смесване на цветовете на Fimo

Таблица за смесване на цветовете на Fimo classic standart
От вас зависи, какъв цвят да си изберете. Гамата на Фимо classic ви дава възможност да изберете и получите междинни цветове.

Фимо класик се произвежда в 24 стандартни цвята, които могат до се съчетаят в 100 различни нюанса, както е показано в таблицата.

Стандартните блокчета от 56 гр. са сегментирани на 8 дяла, което помага за лесното смесване и получаване на желания цвят.

Чертичките в таблиците отговарят на сегмент от блокче Фимо. Просто избери любимия си цвят.

Таблица за смесване на цветовете на Fimo soft standart

Използвайте таблицата, за да получите желания цвят.

Например при смесването на 3 части /сегмента/ на Фимо софт жълт (-10) с 5 части /сегмента/ Фимо софт розово (-22), ще получите топъл червен цвят.

Също много лесно е да получите по-светли или по-тъмни цветове, всичко което трябва да напарвите е да добавите бял (-0) или черен (-9) цвят.

Една чертичка от таблиците отговаря на един сегмент в съответния цвят от стандартн…

Моделиране със солено тесто

Солено тесто
От край време соленото тесто е много популярно при работа с деца. С него работят в детски градини, училища, както и за забавление вкъщи. Материалите са лесно достъпни. От него лесно се изработват фигурки, като към тях може да добавите и природни материали. 
Фигурките направени от него се съхраняват дълги години. 
Рецептата за него е толкова древна, че никой не знае от кога е измислена от хората.

Считало се е, че всяка фигурка или сувенир от солено тесто у дома е символ на богатство и благополучие в семейството. Хляб и сол винаги ще има на масата.

Инструменти и материали 

Главните инструменти си остават нашите пръсти. Ще ви трябват нож, точилка, всякакви инструменти за моделин, фигурки за сладки, печати, клечки за заби и кибритени клечки.

Още трябват: купичка с вода, четки, салфетки за ръце, сито, преса за чесън, релефни копчета /може да ги залепите към коркова тапа и така да направите печати/, гребенче, виличка, линийка, корда, валяк за разстилане на тестото, ножици, дант…