Как да си направим филц


Филцът е мек, нетъканен плат. Изработва се чрез сплъстяване на вълна. Полученият плат е много здрав. Той не се нищи и за това лесно се крои и шие.

През 19 век в Европа започва машинното затепване на вълнени влакна. Фабричният филц може да се произведе от изцяло естествени влакна, така и само от изкуствени, химични влакна, вълнен тип и от смеси от естествена вълна и химични влакна.

Филцът се използва за направата на дрехи, бижута, чанти, шалове, одеяла, калъфки за възглавници и др.

Модерен дизайн
Снимка: PETA-LEE

Има две техники за направа на филц плъстене (мокър филц) и игланабиване (сух филц). Може да се комбинират и двете техники.

Мокра техника - плъстене

Необходими материали - непресукана вълна, хавлиена кърпа, бамбукова подложка, основа за мокър филц, опаковъчно фолио с въздушни мехурчета, сапун или друг течен, миещ, мек препарат и мрежа.
Продава се и специална течност за филц.

Начин на работа в домашни условия
  1. Върху подходяща маса или друга равна повърхност поставете хавлиената кърпа, върху нея поставете бамбуковата подложка и най-отгоре фолиото с въздушни мехурчета.
  2. Трябва да навлажните леко фолиото, като го напръскате отгоре със сапунена вода.
  3. Изтеглете парчета вълна, които нареждайте върху фолиото едно до друго. Работете със сухи ръце. Вълнените нишки трябва да са в една посока. Следващият слой вълна трябва да се нареди перпендикулярно на предходния. Направете по този начин няколко слоя. Ако искате да получите по-плътен филц направете повече слоеве. Може да използвате еднакъв или различни цветове при оформянето на слоевете. По желание може върху най-горния слой да оформите фигура. 
  4. С гореща сапунена вода поливате вълната. Водата трябва добре да попие. С ръце натискате отгоре. 
  5. Може да поставите фолио с въздушни мехурчета и отгоре. После всичко внимателно се навива на руло. Поне 60 пъти навивате и развивате рулото, като притискате с ръце. След това обръщате вълната на 60 градуса и отново я навивате на руло, като техниката отново се повтаря. Сплъстяването се получава от сапунената вода и натискът. 
  6. Когато вълната е сплъстена се вади от рулото и се потапя в гореща вода. Проверява се чрез дърпане. Сплъстената вълна трябва да е устойчива на опъване. Готовата вълна се удря многократно върху подходяща повърхност. Примерно в банята или на двора. 
  7. Накрая филцът се потапя в леген със студена вода и ябълков оцет, за да се неутрализира сапуна. 
  8. Разстилате и оставете плата да изсъхне.
Филцът може да се крои, шие и лепи. Трябва да имате предвид, че вълната при плъстенето има голяма свиваемост.


Суха техника - иглонабиване

При тази техника се използват специални игли за филц. Иглите са с назъбена повърхност. Всички 
Снимка: Sew Mate
зъбчета са надолу. При промушване захващат вълнена нишка и я заплитат в
друга нишка. Иглата са вади без да закача нишките. С тази техника се правят
различни обемни форми.

Инструменти Sew Mate
Иглите могат да бъдат с или без дръжка, само една, 1-2 или няколко захванати заедно в механизъм. Необходима е и специална подложка за филц. Подложките са различни по големина и вид. Могат да бъдат под формата на четка или гъба. 
  1. Трябва ви снопче пухкава вълна, на което навивате краищата навътре в желаната форма. 
  2. Снопчето поставете върху подложката за филц
  3. Започнете да бодете с иглата вълната 20-30 пъти, докато нишките се вплетат. 
С тази техника можете да захващате едно с друго различни парчета филц само с иглата. Идеална е за украсяване на вълнени изделия.

За прецизна изработка на фигури използвайте готови шаблони или формички за сладки. Това става като върху подложката за филц се постави избраната формичка, а в нея - вълната и започвате да бодете с иглата.

Фабричният филц е готов за кроене, шиене и лепене без предварителна обработка.

Още няколко съвета за дрехите от вълнени платове.

Вълнените влакна имат свойството да поглъщат голямо количество влага. При много влажен въздух, могат да погълнат до 30% вода, без да се почуства на опип.

След употреба проветрявайте на балкон или под навес, за да се проветрят. 

Филмчето направено в галерия "КЕСАР" е много полезно, нагледно показва мократа техника - плъстене за направа на филц.

 

Коментари

Популярни публикации