5 рецепти с див чесън

 

Дивият чесън е роднина на обикновения чесън. Той е много популярен в редица европейски страни. В народната медицина се използва като лечебно средство.

Расте в диво състояние в природата - на екологично чисти места, в широколистни гори на височина между 800 и 1200 метра, а появата му е един от предвестниците на пролетта. 

Другото му наименование е "мечи лук", защото е любима храна на мечките след зимния им сън. Растението има свежозелени продълговати листа.  Стъблото му е гладко, достига до 30 см височина. Бере се през април до средата на май, когато започва периодът на цъфтеж.

Листата му притежават приятен вкус на пресен чесън, но с по-фин и по-лек аромат.

Дивият чесън съдържа ценни вещества. Съдържа в значително количество витамин С, също и витамини А, В1, В2, D и К. Като представител на семейство Кремови (чесън, кромид, праз), е с доказани антиракови качества.

Дивият чесън намалява холестерола и стимулира сърдечната дейност. подобрява оросяването на мозъка и забавя атеросклерозата Действа благоприятно на стомашно-чревната система, притежава диуретично, противовъзпалително и антимикробно действие.

Рецепти с див чесън

Пролетна салата с див чесън

Продукти: 400 г див чесън, 1 краставица, 1 връзка червени репички.

Начин на приготвяне: Дивият чесън се нарязва на ситно и се смесва с нарязаните краставица и репички. Овкусява се със зехтин (или олио), оцет и сол на вкус.

 Пролетна салата с изцедено кисело мляко

Продукти: 400 г. див чесън, 1 кофичка изцедено кисело мляко, 3 сварени яйца, 30-40 г орехизехтин (или олио).

Начин на приготвяне: дивият чесън и сварените яйца се нарязват и смесват. Към тях добавяме изцеденото кисело мляко и натрошените орех и отново размесваме, овкусяваме със зехтин (или олио).

Виенска супа от див чесън 

Продукти: 100 г див чесън - 30-40 бр. листа, 1 глава кромид лук, 1/2 ч.ч. готварска сметана (1 ч.ч. прясно мляко), 50 г краве масло, 1 жълтък, 2 с. л. брашно, 2 кубчета телешки бульон, 2-3 щипки смляно индийско орехче, черен пипер и сол на вкус, 4-5 стръка магданоз.

Начин на приготвяне: Кромидът се нарязва на ситно и заедно с кравето масло се поставя на котлона. Задушава се около 5 мин. на тих огън под капак. Прибавя се брашното и сместа се запържва до златисто. Поставя се нарязаният на тънки ивички див чесън, залива се с 1 1/2 л гореща вода. Прибавят се кубчетата телешки бульон, индийското орехче, смленият черен пипер на вкус. Когато кипне, ври около 10 мин на тих огън под капак.

Когато супата е почти готова, се приготвя застройката. Жълтъкът се смесва със сметаната, наливат се 2-3 черпака горещ бульон от супата и се разбърква добре. Застройката се изсипва в тенджерата. Загрява се и преди да кипне, се прибавя ситно нарязаният магданоз.

Песото с див чесън

Продукти и начин на приготвяне: Слагате 500 г листа от див чесън в блендер и ги смилате на ситно. Добавяте черен пипер и сол на вкус, зехтин до получаване на гъста смес - удобна консистенция за намазване върху филия с хляб. Към тази смес може да се добавят и малко пармезан, натрошени кедрови (орехови) ядки и да пасирате до хомогенизиране на сместа.

Следващата рецепта е за използване на дивия чесън като подправка.

Пържено свинско с картофи и див чесън

Продукти: 200 гр. свинско месо, 4-5 картофа, 5-6 листа див чесън, 5-6 стръка копър, 50 г масло (маргарин), сол, черен пипер, 2-3 с. л. червено вино, растителна мазнина.

Начин на приготвяне: В подсолен вода сваряваме необелените картофи. Месото нарязваме на малки жулиени и овкусяваме с пипер, сол и червеното вино и оставяме така около час.

В дълбок тиган запържваме месото до златисто. Добавяме картофите, обелени и нарязани на едри кубчета и разбъркваме. Наливаме 100-150 мл бульон или води и задушаваме за кратко. Малко преди да извадим ястието, прибавяме нарязаните на ситно див чесън и копър. Разбъркваме и сваляме ястието от котлона.

Коментари

Популярни публикации