Тирамису оригинална рецепта

Италиански много популярен десерт с крем от сирене маскарпоне, напоен с кафе. Много вкусен и лек, приготвя се без печене. Лесен за направа.

Прави се от готови бишкоти потопени в кафе и наслоени с разбита яйчена смес и сирене маскарпоне, гарниран с какао. В тази рецепта не се използва сметана, но десертът е много кремообразен. Произхожда от регион Венето в Италия изобретен през 1960 година.  

Изглежда сложен, но за тази традиционна рецепта са необходими много малко съставки и е много лесна за направа. 

Страхотен без да се пече, съвършен десерт за вечерно парти, предварително направен предната вечер. 

Тирамису е една от най-добрите рецепти за ободряващ десерт, която сте правили без печене. 


Необходими продукти

  • 6 яйца разделени на белтъци и жълтъци
  • 6 стъклени шота кафе ликьор Kahena 
  • 4 чаени лъжички пудра захар /5 грам/
  • 500 грама сирене маскарпоне на стайна температура
  • 2 чаши - силно, черно, италианско еспресо /450 мл/ приготвено в момента, не използвайте инстантно кафе
  • 500 грама бишкоти / 1 много голям пакет/
  • Какао на прах за поръсване
  • 50 грама черен шоколад

Начин на приготвяне 

  1. Изсипете еспресото в подходяща купа, добавете 1 супен лъжица захар и 6-те шота с кафе ликьор Kahula. Бъркайте докато захарта се разтопи. Оставете настрана. 
  2. Разделете 6-те яйчени жълтъка в една купа и 6-те белтъка в друга подходяща купа. Добавете 3 супен лъжици захар при жълтъците. Можете да ги разбъркате на ръка или да използвате миксер. Разбийте захарта с жълтъците докато сместа не побелее и стане пухкава и кремообразна с малки балончета на върха. Прибавете и сиренето маскарпонето в купата докато се получи крем. 
  3. В другата купа с белтъците, добавете щипка сол и бъркайте докато се получат пухкави връхчета. Добавете ги на части към сместа с маскарпонето и яйцата. Първо едната част и после другата част.
  4. Потопете бишкотите за 4 - 5 секунди в купата с еспресото. Наредете ги в стъклена тавичка с размери 31 х 22 см.
  5. Добавете пласт /слой/ от крема, използвайте половината количество, разпределете го равномерно върху бишкотите, изравнете го с лъжица или шпатула. Настържете колкото е необходим от черния шоколад, за да покриете изцяло крема. 
  6. Повторете същото, като добавите още един слой от напоените с кафе бишкоти, покрийте с останалия крем. Настържете от черния шоколад. Завийте с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 1 нощ /6 часа/. 
  7. Напудрете с какао на прах преди сервиране. Нарежете и поднесете. 

Може да замените кафе ликьора Kahena с Tia Maria, Marsla, Ром, Sambuca или Amaretto. Може да сложите малко повече какао или да украсите със захарни пръчици преди да го нарежете и сервирате за по-красив вид. Използвайте пресни органични яйца.
 

Коментари

Популярни публикации