Тирамису оригинална рецепта
Италиански много популярен десерт с крем от сирене маскарпоне, напоен с кафе. Много вкусен и лек, приготвя се без печене. Лесен за направа.
Прави се от готови бишкоти потопени в кафе и наслоени с разбита яйчена смес и сирене маскарпоне, гарниран с какао. В тази рецепта не се използва сметана, но десертът е много кремообразен. Произхожда от регион Венето в Италия изобретен през 1960 година.
Изглежда сложен, но за тази традиционна рецепта са необходими много малко съставки и е много лесна за направа.
Страхотен без да се пече, съвършен десерт за вечерно парти, предварително направен предната вечер.
Тирамису е една от най-добрите рецепти за ободряващ десерт, която сте правили без печене.
Необходими продукти
- 6 яйца разделени на белтъци и жълтъци
- 6 стъклени шота кафе ликьор Kahena
- 4 чаени лъжички пудра захар /5 грам/
- 500 грама сирене маскарпоне на стайна температура
- 2 чаши - силно, черно, италианско еспресо /450 мл/ приготвено в момента, не използвайте инстантно кафе
- 500 грама бишкоти / 1 много голям пакет/
- Какао на прах за поръсване
- 50 грама черен шоколад
Начин на приготвяне
- Изсипете еспресото в подходяща купа, добавете 1 супен лъжица захар и 6-те шота с кафе ликьор Kahula. Бъркайте докато захарта се разтопи. Оставете настрана.
- Разделете 6-те яйчени жълтъка в една купа и 6-те белтъка в друга подходяща купа. Добавете 3 супен лъжици захар при жълтъците. Можете да ги разбъркате на ръка или да използвате миксер. Разбийте захарта с жълтъците докато сместа не побелее и стане пухкава и кремообразна с малки балончета на върха. Прибавете и сиренето маскарпонето в купата докато се получи крем.
- В другата купа с белтъците, добавете щипка сол и бъркайте докато се получат пухкави връхчета. Добавете ги на части към сместа с маскарпонето и яйцата. Първо едната част и после другата част.
- Потопете бишкотите за 4 - 5 секунди в купата с еспресото. Наредете ги в стъклена тавичка с размери 31 х 22 см.
- Добавете пласт /слой/ от крема, използвайте половината количество, разпределете го равномерно върху бишкотите, изравнете го с лъжица или шпатула. Настържете колкото е необходим от черния шоколад, за да покриете изцяло крема.
- Повторете същото, като добавите още един слой от напоените с кафе бишкоти, покрийте с останалия крем. Настържете от черния шоколад. Завийте с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 1 нощ /6 часа/.
- Напудрете с какао на прах преди сервиране. Нарежете и поднесете.
Може да замените кафе ликьора Kahena с Tia Maria, Marsla, Ром, Sambuca или Amaretto. Може да сложите малко повече какао или да украсите със захарни пръчици преди да го нарежете и сервирате за по-красив вид. Използвайте пресни органични яйца.
Коментари
Публикуване на коментар