Антиринум (кученце) за градината


ГРАДИНСКО КУЧЕНЦЕ
 
Кученцето се среща почти във всеки български двор. Името на рода идва от гръцките думи "anti" и "rhin" (нос), заради формата на цветовете, които се отварят, когато ги стиснеш и напомнят на кучешка муцунка. Родът Antirrhinum има много видове, те също се отглеждат като декоративни цветя в градините. В районите на Средиземноморието, където климатът е мек, кученцето се отглежда като многогодишно растение.

Създадени са много сортове, цъфтят във всички багри от бяло до почти черно. Някои от най-новите сортове са отворени, биват обикновени, полукичести и кичести.

Кученцето е подходящо за цветен бордюр. Ниските сортове можете да ги засадите  в сандъчета. 

Според височината кученцата са разделени в пет основни групи. 
  • Високи - засаждат се в средата или задната част на цветния бордюр. Височината име е от 60 до 90 см. Известни сортове от тази група са: Madame Butterfly и Bright Butterflies.
  • Средни - те са с височина 30 до 60 см. със сортове Fair, Cheerio, Purple King, Rembrandt, Coronetette и Monarch. Последните два сорта са устойчиви към лошите атмосферни условия. 
  • Ниски с височина от 20 до 30 см. Подходящи са за засаждане край пътеки и ниски цветни лехи. Ниски сортове кученца са Tom Thumb и Floral Carpet.  
  • Джуджета - те формират компактни туфи, високи 10 -20 см. Сортове джуджета са Magic Carpet, Littel Gem и Bells.
  • Пълзящи кученца. Сорт Candelaba. 
Цветове: тръбести, но има и отворени цветове.
Кученцата не са взискателни и се отглеждат изключително лесно.

Съвети:  когато растенията пораснат до 7-8см., пензирайте (премахнете) връхчетата им. Така ще стимулирате образуването на разклонения, пълни с цветове. Отстранявайте прецъфтелите цветове. Високите сортове ще се нуждаят и от подпорки.

 

Коментари

Популярни публикации