Зелен килим в градината



Основно за тревният килим е правилно да се разпредели в дворното място, защото и най-поддържаната трева ще си остане просто трева без правилното й оформление.
С помощта на тревната площ може съществено да се измени формата на всяка градина.

Първо трябва да започнете с избора на форма на тревният килим, която определя общия стил на участъка.

Поляна с правоъгълна форма хармонира с равно подрязаните живи плетове и формираните растения в саксии.

Например за градина, оформена в съответствие със съвременните тенденции, най-подходящ е тревен килим под формата на геометрични фигури - правоъгълник, квадрат или кръг.
Вечнозелени дървета и храсти допълват картината, например - тис (Taxus) или чемшир, формирани като топка или куб.

В градини, които стилът им е естествен (пейзажен), тревният килим трябва да се формира с плавни извивки и несиметрично аранжирани елементи и площи.

Тревната площ има още един плюс, ако "разстелете" тревния килим в центъра на малък участък, той визуално ще увеличи неговия размер, дори това да е съвсем малко зелено островче. 

Може да прибегнете до още една хитрост: в зелената поляна направете пътечка, която да преминава между цветя и да отвежда в долната част на градината. Така се появява визуална перспектива, която помага за разделяне терена на участъци.

Ако размерът на вашия двор позволява, можете да посадите дървета - плодни или декоративни, да изградите фонтан, водоем или площадка от павета и да я оборудвате с място за отдих.

Друг вариант - точно в тревата заложете островчета от цъфтящи цветя. На фона на зелената трева, техните цветове ще изглеждат по-ярки.

В местата където често се преминава, по-добре е още от самото начало да направите декоративни пътеки, защото там чимът постепенно отслабва и отмира. За направата им може да използвате бетонови плочки, павета, естествен камък, гранитогрес или керамика. За пейзажните градини използвайте малко обработени естествени материали.

Важно е границата на тревата да бъде ясно очертана. На практика това означава, че тревата трябва да е отделена от прилежащите цветя, пътеки и дървета. В противен случай тя много бърза се разпространява в цялата градина. За това най-добре трябва да направите бордюри. Най-важното за тях е, че трябва да бъдат на нивото на почвата, да не са по високи от 3-4 см над нея. Така няма да има проблем при косенето на тревата. Когато бордюрите са над нивото на алеите и площадките, косачката не може да отреже цялата трева и тревният чим се разраства към настилките и ги затревява.

Коментари

Популярни публикации