Резитба на клематиси (повети)

Clematis macropetala Markham's Pink
Благодарение на красивите цветове с които клематисът е обсипан, тази лиана е станала една от най-популярните пълзящи представители на флората. При това цветовете на растенията могат да бъдат с абсолютно различна форма - приличащи на чинийки, звезди или даже на камбанки.

Ако се грижите правилно за клематиса, тази лиана ще расте добре и ще цъфти обилно. Грижата за тези растения не е толкова сложна. Най-важно е правилната им резитба. Също така трябва да знаете кога точно да предприемете резитба, защото ако изберете неподходящо време, клематисът е възможно изобщо да не зацъфти. Да не се сбърка е необходимо да знаете към коя точно група се отнася вашият клематис. 

Според начина на резитба изобилието от видове клематиси условно се разделя на 3 групи:

1 ГРУПА
Към нея се отнасят видовете клематиси и техните сортове цъфтящи през пролетта или до средата на лятото върху миналогодишни леторасли.

Това се алпийският клематис (Clematis alpina), планинският клематис (Clematis montana), а също така и Clematis macropetalia.

Резитбата при тях се извършва след цъфтеж, за да се стимулира израстването на нови цветоносни стъбла. С лозарска ножица изрязвайте всички прецъфтели цветоносни стъбла, като им оставяте по 1-2 двойка пъпки в основата. Запомнете, че скъсяването на стъблата трябва да е не повече от 20-50 см. Ако направите резитба на стъблата на различна височина, растението ще изглежда по-хармонично. Оставате няколко по-дълги стъбла само малко съкратени.

От тази група необичайно красиво цъфти Clematis macropetala "Markham's Pink" - Растението достига до 3 m височина.
 
Clematis alpina Ruby достига до 2 m.

2 ГРУПА
Към нея се отнасят повечето хибридни клематиси с по-буен растеж, които цъфтят два пъти в

годината, през пролетта цветовете им са кичести, а в края на лятото - прости. 


Clematis "Lady Betty Balfour"


Цветовете се появяват върху младите къси разклонения на миналогодишните стъбла и на върха на тазгодишните стъбла, появяващи се в основата.

Клематисите от тази група е необходимо всяка година да се скъсяват през есента до 80-100 см от почвената повърхност. След 4-5 години през октомври-ноември трябва да се извърши резитба на стъблата почти да почвената повърхност. Това предотвратява оголване на стъблата в ниските части.


От тази група е Клематис "Lady Betty Balfour" - достига до 3 m. Този клематис може да се отглежда и в голяма саксия.


3 ГРУПА

Clematis serratifolia
Представителите от тази група са късноцъфтящи с едри цветове, клематиси с дребни цветове и диворастящи повети. Цъфтят върху тазгодишни леторасти. Новият прираст за всяка година започва от върха на миналогодишните леторали, а не от основата. 

Ако растенията от тази  група не се подлагат на редовна резитба, основата им ще се оголи и общият вид на храста ще се развали. През есента скъсете всички леторасли на 10-30 см от почвената повърхност. Това спомага за обилен цъфтеж през следващата година.

Представители от тази група са: Clemaris texensis, Clematis viticela, CClematis orientalis и Clematis serratifolia. 



Така режете и тревистите клеметис - Clematis

 

Коментари

Популярни публикации