Бамбук на щастието


 

 "Бамбук на щастието" се казва на Драцена сандериана (Dracaena sanderiana). Стъблото й напомня на бамбук заради характерните стеснения по стъблото.


При подходящи условия спящите пъпки се "събуждат" и пускат издънки, но те са характерните издънки с листа.

Стъблата не могат да се усукват сами спираловидно, за да се получи, младите растения се поставят да растат в изкривени сипаровидни тръбички.

Отделените и вкоренени издънки ще растат като обикновена Драцена - праворастящи и облистени.

Обичайно "Бамбукът на щастието" се поставят във стъклени вази. Водата трябва да е престояла или филтрирана. Препоръчва се да се сменя веднъж седмично, а веднъж месечно трябва да й се добавят няколко капки течен тор за стайни растения. Стоят красиво в прозрачни вази или чаши, в които е поставен цветен хидрогел.

Ако в долната част на стъблото на Драцената се появят корени, можете да вкорените растението в саксия. Трябва да осигурите добър дренаж на субстрата. Може да използвате готова торопочвена смеска и към нея да прибавите едър пясък. 

Dracaena sanderiana
В началото стъблото може малко да се сбръчка, защото растението още не е вкоренено и не може да се снабдява достатъчно с вода. Растението не трябва да е поставено на пряка слънчева светлина. По-често трябва да го оросявате и да увеличите въздушната влажност. За целта, ако е възможно поставете растението със саксията на табла и около него сложете камъчета, които ги поддържайте влажни. 

Порасналото вече растение няма да напомня на бамбук, а на палма. По-ниско разположените листа е възможно да пожълтеят и окапят. Ако на вас ви харесват повече растението без листа, можете да ги премахнете и да извиете спираловидно стъблото. 

Коментари

Популярни публикации