Какво е гликемичен индекс

 
Гликемичният индекс или ГИ, измерва ефекта, който приетата храна оказва върху нивото на нашата кръвна захар.
Въздействието, оказано от храните с висок ГИ -100 е равно на въздействието от прием на 50 г глюкоза. Тези храни ни дават бърз прилив на енергия, но същевременно ни карат да се чувстваме уморени и гладни скоро след като сме ги приели.

Примерни храни с висок ГИ над 70 са бонбони, бял хляб, бял ориз и пържени картофи.

Храни с нисък ГИ под 55 са зеленчуци, пълнозълнети храни, плодове. Тези храни създават по-дълготрайно усещане за ситост и увеличават по-умерено нивото на кръвната захар, като поддържат вниманието ни будно и ни помагат да контролираме усещането за глад.

Започнете всеки ден с балнсирана закуска, приготвена от вкусни храни с нисък ГИ, за да бъдете в оптимална физическа форма и да не усещате глад.
 


Коментари

Популярни публикации