Фрезия (Freesia)

 

ФРЕЗИЯ


 

Фрезията е от сем. Ирисови. Произхожда от Южна Африка (Копланд) и расте по влажните брегове, среща се между храсти.

Грудколуковицата  е покрита с тънки, светлокафяви обвивки. Листата са линейни - дълги 15-20 см. Стъблото е голо. Цветовете са 2-5 в слабо едностранно разклонено съцветие. Цветовете са  с дължина 3-5 см, фуниевидни и много ароматни. Тичинките са 3 на брой, прикрепени в тръбичката на цвета. Плодът е триделен, с малки семенни кутийки, обратно яйцевидни. Семената са тъмнокафяви, заоблени.

Известни видове фрезия:

Фрезия на Армстронг (Freesia armstrongii) - растението е силно растящо, стъблото достига до 65 см и е разклонено. Цветът е камбановиден, тръбичката на цвета е бяла, с оранжеви петна, околоцветникът е розово-пурпурен. Има форми с червени, лилави и в синята гама цветове.

Фрезия рефракта (Freesia refracta) - стъблото на този вид е слабо, високо 20-30 см, малко над листата. Листата са линейно мечовидни или широколанцетни. Цветовете са от зелено-жълти до яркожълти, ароматни.

Хибридна фрезия (Freesia x hybrida) - градински хибриди, получени при кръстосване на горните два вида. Растението е по-голямо от изходните видове, достига зо 60-100 см. Цветът също е по-голям, до 6 см в диаметър, събран в съцветие от 10-12 броя. Обагрянето варира от бяло до малиново и виолетово, в различни нюанси и имат приятен фин аромат.  

Местоположение
Фрезията не обича яркото слънце. За нея са подходящи полусенчестите места.

Грижи за фрезиите
Фрезията е оранжерийна култура и може да се отглежда през цялата година. Времето за цъфтеж зависи от срока на засаждане на клубено-луковиците. Те се засаждат на стелажи или в кутии в субстрат с дебелина на слоя 15-20 см. Дълбочината на засаждане при лека почва е 12 см от дъното, а при по-тежка почва на 6 см. Препоръчва се поливките да се правят рано сутрин. Субстратът трябва да е рохкав и водопропусклив, слабо киселинен. Отглежда се в полусветли, добре проветриви помещения, при температура 12-16 градуса. Когато пъпките се появят температурата трябва да се повиши на 18 градуса. Полива се умерено.

След като фрезията цъфне се държи при 15-25 градуса през деня и 12 градуса през нощта в продължение на 3-4 седмици. Веднага след като листата започнат да пожълтяват, грудколуковиците се изкопават, подсушават се на сянка за 5-7 дни, почистват се и се съхраняват 12-15 седмици при 30 градуса температура и влажност на въздуха 65-70%, а последните две седмици преди засаждане се държат при 12-15 градуса. Срязват се при цъфването на 1-2 цвята от съцветие.

Когато фрезията се отглежда в градина, трябва да я засадите на някое скрито от преките слънчеви лъчи място.

Размножаване
Със семена и грудколуковици. Семената се засяват няколкократно то средата на април до юни, за да има цветове по-дълго време. Предварително се потапят в разтвор на калиев перманганат за едно денонощие за дезинфекция. Засяват се в кутии за пикиране или на стелажи в лека почва, съставена от компост и торф. Температурата на въздуха трябва да бъде 20-22 градуса. След около 25 дни се появяват първите кълнове. Семеначетат цъфтят слез 8-9 месеца.
Семената на жълтите сортове са най-тежки.

Висококачествени фрезии се получават, когато фрезията се отглежда чрез грудколуковици, които се засаждат на партиди.
Луковиците се засаждат през май и през август при добри грижи вече цъфтят. Поливат се редовно и ежеседмично се подхранват.

Цветовете се берат преди отварянето на нискостоящото цветче. Когато се натопят във вода се отварят последователно отдолу нагоре.

Можете да отглеждате фрезия и в саксия. 

Коментари

Популярни публикации