Соева паста МИСО

 

 

Соева паста Мисо (Miso) е традиционна японска подправка, която е обявена за една от най-полезните в целия свят. Пастата е основен продукт в японската кухня. Представлява гъста паста с много силен вкус и наситен аромат.
Мисо се получава от ферментирала соева, ечемична или оризова паста, които се накисват във вода, сол и вид ароматна плесен -"кохи". Ферментацията протича седмици или години. На цвят мисо варира от бяло да кафяво. Светлите видове са с по-мек вкус и по-малко солени, а по-тъмните са по-солени и с по-интензивен вкус.

Видове паста мисо

Червено мисо се приготвя от ориз, соя или ечемик в процес на естествена ферментация, която продължава 3 години. Цветът на червеното мисо варира от червено до кафяво. Червеното мисо съдържа най-много протеин от всички видове мисо.
Бяло мисо е бяла на цвят паста. Цветът й се дължи на по-голямото количество ориз Коджи 60% и по-малките количества соя. Това мисо е с най-високо съдържание на въглехидрат и за това има по-сладък вкус. Бялото мисо е с много гладка текстура. Поради високото съдържание на въглехидрати, ферментацията е много бърза и отнема едва няколко седмици.
Широмисо има много тъмен, почти черен цвят. Приготвя се от ечемик и соя. Това мисо е много по-солено, отколкото останалите. Ферментира от една до три години.
Соя мисо се приготвя само от соя. Има много ниско съдържание на въглехидрати и ферментира най-малко една година.

Как да изберем и съхраним паста мисо

Паста Мисо може да откриете в специализираните магазини за био- или диетични храни. Цената му е около 10 -12 лв. След отваряне съхранявайте пастата мисо в хладилник. С най-къс срок на годност е бялото мисо, другите видове след отваряне се съхраняват – около два месеца в хладилник.

В кухнята

Мисо традиционно се свързва с японска супа – Мисо. Може да се използва като заместител на сол в кухнята, за подсилване на вкуса на различни маринати, супи, дресинги за салати и готвени ястия.
Филийка пълнозърнест хляб  намазана с мисо и малко кълнове или семена е най-бързият вариант за изключително здравословна закуска, която можете да хапвате между отделните хранения.
Червеното и черното мисо са много подходящо като подправка за яхнии, по-богати супи, супа Мисо, маринати за месо и зеленчуци и разнообразни сосове. Бялото мисо се използва предимно за овкусяване на леки супи, салатни сосове и маринати за риба.

Ползи от мисо 

Мисо съдържа ценни аминокиселини, които го правят много важен източник на протеин. Стимулира секрецията на храносмилателни течности в стомаха, възстановява полезните пробиотици в червата; спомага на храносмилането, отличен растителен източник на витамини.

Магазини от които можете да си поръчате паста мисо:

Магазин Зелен

Tako foods

Здраве от природата

Green shop 

Biospot

 

Коментари

Популярни публикации