Марсилски сапун

Марсилски сапун, photo: Savonnerie Du Midi

 
    Уникален сапун от Прованса, познат от векове и използван заради натуралния си състав. Специален сапун, който трябва задължително да имате у дома заради своята почистваща сила.

    Какво е Марсилски сапун?

    Това е натурален, ръчно приготвен сапун в областта на Марсилия, получен от осапуняването на смес от растителни масла и сода, без оцветители, аромати или синтетични добавки. 
 
    История на марсилския сапун 
 
    Въпреки, че се смята, че марсилският сапун произхожда от едноименния френски град Марсилия, съставът на традиционния сапун от Марсилия датира от древността. Всъщност писания свидетелстват, че египтяните вече са знаели рецептата, но формата му е била течна.

    В Европа първото парче твърд сапун е създадено от галите. В дните на галите сапунът вече се използвал за пране на дрехи и за боядисване на косите в червено. Тази паста се е получавала чрез смесване на букова пепел и лой от кози. Признати са му някои негови лечебни свойства.

    В Марсилия неговата история продължава от почти 700 години. Първият производител на марсилски сапун е индетифициран в района на Марсилия през 1370 година. През 16 век фабриката за сапуни в Марсилия е отворена след кръстоносните походи и производството излиза извън занаятчийския етап. Произвеждал се е индустриално или от занаятчии. В началото на 17 век производството едва отговаря на търсенето в града и региона. Пристанището в Марсилия дори получава сапуни от Генуа и Аликанте. През 1660 година в града има 7 завода с годишно производство от близо 20 000 тона.

    Името "Марсилски сапун" не е с контролиран етикет за произход, а само отговаря на специфичен производствен процес в котли, гарантиращ минимално съдържание на мастни киселини. Формулата на този сапун е регламентирана през 17 ти век при управлението на крал Луи ХIV. През 1688 година Жан-Батист Колберт /един от главните министри на Луи ХIV/ приема указ, наречен "Edit de Colbert" който ограничава използването на името "Марсилски сапун" до сапуни приготвени със зехтин в района на Марсилия.Тогава той е бил зелен сапун, който се продава главно в барове от 5 кг или продълговати парчета от 20 килограма. По този начин той гарантира, че съставът на марсилския сапун съдържа много растителни масла като зехтин от Прованс, като сол и сода от Камарг. Добавянето на животински мазнини в състава на марсилския сапун е забранено, за да остане той мек и чист.

    През 1786 година 48 сапунени фабрики произвеждат 76 000 тона в Марсилия, наемат 600 работници и 1500 затворници от Арсенал де Галер. Тази индустрия процъфтява до Първата световна война, когато трудностите при транспортирането на суровини по море сериозно засягат дейността на производителите на сапун.  

    В началото на 18 век се споменава гаранция за качество "Екстра чисти 72% масла", което гарантира, че марсилският сапун се състои от 72% растителни масла.
Автентичният сапун се приготвя от натурални съставки - морска вода от Средиземно море и растителни масла, първоначално само със зехтин, който се добива в Прованс и трябва гарантирано да е 72% от състава.Този процент e щампован върху сапуна. Тези съставки се поставят в голям казан, нагряват се в продължение на няколко дни. После сместа се оставя да престои, след това се излива във форми. Докато сапунът е още мек се нарязва, щампира и се оставя да се втвърди. Целият процес продължава около месец. Едва в началото на 19 век процесът на осапуняване е кодифициран и по-късно анализиран в лаборатории.
 
    В района на Марсилия е имало 90 сапунени фабрики през 19 век. Производството му достига своя връх през 1913 година с произведени 180 000 тона. След нарастване на производството на синтетични детергенти през 1950 година се наблюдава спад. След войната сапунените фабрики се възползват от напредъка на механизацията.
 
    Днес все още работят 4 фабрики за сапун, които произвеждат традиционния марсилски сапун в казани, всички са в Буш-дю-Рон, има и 3 в Марсилия. Тези сапунени фабрики практикуват така нареченото "котелно" осапуняване. В голям казан растителните масла се превръщат в сапун под действието на сода /основа/. Възможно е да посетите някои фабрики за сапун в определено време. В днешно време най-големите производители на марсилски сапун са Китай и Турция.

    Марсилският сапун се прави в две оригинални разновидности:
     
    Класическият вид е със зеленикав цвят и е направен от зехтин. Другият е белият, който се приготвя от палмово масло или комбинация от палмово и кокосово масло. 
 
Бял марсилски сапун  photo: Savonnerie Du Midi

    Съставът на марсилския сапун може да варира, да се прибавят в допълнение ароматни етерични масла от лавандула и цветя и да не следва официалната рецепта. 

    Марсилският сапун произхожда от сапуна Алепо в Сирия, който се е появил за първи път преди повече от 3000 години. Методът за приготвянето му е базиран на зехтин и лаврово масло. Този растителен сапун е направен чрез традиционния процес на осапуняване, състоящ се от готвене на растителни масла в котли. Както и при марсилския сапун, сапунената паста се изсипва в подови форми, заглажда се и се оставя да изсъхне, преди да се нареже на пити. След като бъдат нарязани сапунените пити се съхраняват на сянка и се оставят да изсъхнат поне 9 месеца преди опаковането. Миризмата на сапун Алепо е характерна и сурова. Предимствата и полезните свойства на този сапун са известни от векове. Специфичния характер на маслата използвани за направата му, придават изключителни свойства. Лавровото масло е добре известно със своите почистващи, стягащи и антибактериални свойства. Що се отнася до захтина, той овлажнява и подхранва. Разпространява се в Средиземноморския басейн след кръстоносните походи, преминавайки през Италия и Испания, достигайки до Марсилия.

    Защо този сапун е толкова уникален?

    Този сапун има много предимства, като мекота и грижа за здравето. Може да се използва като козметичен продукт, защото е нежен към кожата. Хипоалергичен, който има бактерицидно и антисептично действие за малки рани. Използва се за лична хигиена на цялото семейство, за почистване на чувствителна и предразположена към алергии и акне кожа. За разлика от индустриалните сапуни не дразни кожата. Освен това се препоръчва от дерматолози при определени кожни състояния като екзема и псориазис. От него можете да си направите и домашен душ гел. 
 
Марсилски сапун photo: Marius Fabre

    Може да се използва като сапун за бръснене, защото образува плътна и кремообразна пяна, която е идеална за бръснене. Зехтинът в състава му има подхранващ и защитен ефект върху кожата, като я прави мека и гладка.    

    Марсилският сапун отстранява всякакви петна от дрехите. Този сапун е нежен дори към деликатни тъкани като коприна, дантела, вълна и лен. Използвайте го като потъркате влажния сапун върху мръсния участък или като накиснете мръсните дрехи в сапунена вода за 30 минути преди да ги изперете в пералнята. Използва се за пране при хора с алергии и бебета, тъй като не съдържа алергенни съставки.

    Освен, че премахва петна от дрехите, марсилският сапун е ефективен за премахване на петната от плотовете в кухнята и фаянса в банята. С него можете да почистите бижутата си. Ако го смесите с топла вода и сода можете да си направите универсален екологичен препарат за почистване на дома. 
 
    С него можете да поддържате чистотата в къщата си, да си направите препарат за миене на съдове. Този сапун е ефективен, не е агресивен можете да го използвате и в съдомиална машина и като Веро за миене на съдовете на ръка. За да си направите домашно Веро ви трябват люспи от марсилски сапун, вода и няколко капки от любимото ви етерично масло за приятен аромат. Може също да си направите течен, домашен перилен препарат.

    Използва се и като антисептик. Потъркайте сапуна върху засегната област, така ще започне процес на бързо възстановяване при леки порязвания и охлузвания.

    Срещу насекоми. Поставете парче сапун между дрехите си, така ще ги предпазите от молци. За да прогоните мравки и листни въшки, направете разтвор от топла вода, в която ще разтворите люспи от сапуна. Съотношението е 8 грама люспи на 1 литър вода. Напръскайте с разтвора ъглите, от които излизат мравките и листата на заразените растения. 

    Знаете ли, че старите французи казват, че марсилският сапун облекчава спазмите и ревматизма. Ако страдате особено през нощта, трябва да поставите парче сапун в памучна торбичка и да го пъхнете под чаршафа в края на леглото си. Оставете го там и ... изчакайте ще видите!

    Как да разпознаем истинския, традиционен марсилски сапун?
 
    Той не е със защитено наименование и за потребителите е трудно да разграничат истинския от фалшивият сред сапуните предлагани на пазара. 
 
    Може де бъде разпозната по следните четири характеристики: Той трябва да е с форма на куб или лента, кафяво-зелен или бял на цвят. Да има отпечатък от всичките шест страни и да съдържа не повече от 6 естествени съставки. Има характерен силен аромат. Въпреки, че и до ден днешен майсторите на сапуни понякога правят сапуни от Марсиля в различни форми. Кубът все още остава най-разпространената, позната и търсена форма.

    Цветът на сапуна със зехтин варира между кафяво и зелено. Има и бял марсилски сапун, направен от фъстъчено, кокосови и палмово масло.  Като всеки козметичен продукт, се препоръчва да се гарантира, че съставът е добре описан върху сапуна или върху етикета.

    Индустриален марсилски сапун

    Марсилският сапун, продаван в супермаркетите е домакински или тоалетен сапун, който съдържа различни мастни киселини, получени от осапуняване на различни мазнини. Основните използвани мазнини и получените мастни киселини са: лой /телешка мазнина/, свинска мас /свинска мазнина/, фъстъчено масло, зехтин, кокосово масло, палмово масло /масло от палмови ядки/ и масло от лаврови семена. Някои така наречени марсилски сапун се произвеждат в чужбина, а не в Прованс и могат да съдържат животински мазнини и химически добавки. Промишленият сапун съдържа също и различни добавки: средства срещу варовик, багрила и парфюм.

    Автентичният марсилски сапун, какъвто и да е той е прочут със своята естественост, простота и "старомодна" чистота. В допълнение съм сапуните, производителите предлагат и други продукти на базата на марсилския сапун, като почистващи препарати и детергенти. 

    Jonson & Jonson използва това изображение в гамата продукти Le Petit Marseillais, закупен през 1985 година, чието лого включва квадрат, напомнящ на сапуненото кубче от Марсилия.
 
photo: LE PETIT MARSEILLAIS
 
    Преоткрийте силата на природата!
 
    Каква е традиционната 100% растителна рецепта на истинския марсилския сапун? 
За да бъде автентичен сапунът от Марсилия, производственият процес трябва да е разположен в определена географска зона и да спазва 5 ключови стъпки. Различните етапи на производство на сапуна са се променили много малко с течение на времето.

    Неговият производствен процес се състои от 5 основни етапа, които се прилагат и до днес:

    Смесването: Содата и мастната емулсия от растителен произход се нагряват и кипват в казан. Течният сапун под формата на паста е резултат от специфичен процес на осапуняване и последователни химични реакции.

    Освобождаването: Тази операция се състои от добавяне на много гъста солена луга, за да пренесе излишната сода на дъното на казана.

    Готвене: Трансформира мастните вещества в сапун чрез добавяне на концентрирана сода. След това тестото се кипва в казана за около 4 часа. След това пастата се измива със студена вода по повърхността й, тази стъпка отнема няколко дни. Ако тестото е готово, топлината се намалява и сапуненото тесто почива за 36 часа, в противен случай тестото продължава да се готви.
 
    Измиване: Сапунената паста се рафинира, чрез измиване.
 
    Ликвидация: Варене в продължение на часове, след това центрофугиране и последно измиване с бистра вода привежда сапуна в естественото му състояние.
 
    Сушене във форми и механично рязане със стоманена тел, когато сапуна е още мек. Щамповане на името и марката на производителя след втвърдяване. Тези различни операции отнемат приблизително между седмица и 10-15 дни. 

    Точна номенклатура на марсилския сапун

    Прочутия в целия свят, марсилският сапун е качествен продукт, който изисква много точна номенклатура, за да носи името. Много важно е да се провери наличието на лого, регистрирано от Union des Proffessionnels du Savon de Marseille, за да гарантира автентичността на продукта. Всеки сапун дори произведен в Марсилия не е марсилски сапун. 
 
    Марсилският сапун трябва да съдържа най-малко 72% растително масло, информация, която е щампована от едната страна на малкия зелен или бял куб. Следователно трябва да останете бдителни и да обърнете внимание на качествата на избрания продукт.

    Информирайки се със списъка на съставките, списък на INCI /международна номенклатура на козметичните съставки/, отбелязана върху гърба на опаковката на продукта или кутията, лесно можете да проверите състава на избрания сапун.

    Съставът на марсилския сапун трябва да включва:
  • 72% растителни масла, традиционно зехтин. Той се нарича натриев оливат в списъка на съставките.
  • Вода "Aqua"
  • Растителен глицерин
  • Сол на натриев хлорид
  • Сода, леки следи натриев ходроксид, благодарение на които е възможно осапуняването.
photo: Marius Fabre

    В днешно време се добавят и други растителни масла в състава на сапуна от Марсилия. Дори и фабриките разположени в град Марсилия, които претендират, че са традиционни, казват, че кокосовото масло добавя пяна към кубчето сапун, а палмовото масло му придава подходяща консистенция. Въпреки това зехтинът е повече от достатъчен, за да се получи качествен марсилски сапун. Другите растителни масла са по-евтини, това е и основната причина те да се добавят съм състава на сапуна, производствените разходи са по-ниски.
 
    Течен марсилски сапун 
 
    Същият ли е състава на марсилския сапун когато той е твърд или течен?
    За да посрещнат различните ежедневни нужди /душ гел, препарат за миене на съдове/ марсилският сапун може да бъде и в течна форма. Съставът на течния марсилски сапун съдържа зехтин, но понякога се добавят и други съставки като стабилизатори и консервант, наречен "EDTA", "Disodum EDTA" или "Dipotasium EDTA" в списъка на INCI. За да се предпазите от нежелани химични продукти е важно да изберете течен сапун с естествен произход и да разгледате списъка на INCI, за да проверите състава на продукта.
 
    Какъв е състава на органичния марсилски сапун?

    Съставът на органичния марсилски сапун е подобен на класическия марсилски сапун, само, че суровините и по-специално зехтинът идва от биологично земеделие, което гарантира естествения произход на веществата. В допълнение органичния сапун запазва кожната тъкан като цяло от нежелани химични молекули, които потенциално мога да бъдат намерени в класическия сапун от Марсилия.

    Съхранение на марсилския сапун

    Съхранявайте марсилския сапун далеч от източници на топлина и влага. Можете да го поставите да изсъхне във вашия гардероб, така ще се предпазите от молци или в леглото си, под чаршафа да избегнете крампи през нощта. С течение на времето само външният му вид ще се промени. Ще загуби цвета и оригиналната си форма, но не и качествата си. Дори ще бъде още по-нежен към кожата ви.

    В днешно време интересът към този древен френски сапун нараства и производството му е във възход, защото е екологичен продукт без никакви отпадъци. Той пази кожата и планетата. Така традиционните фабрики за сапун в Марсилия продължават местното си производство, което предизвиква голям интерес. В Марсилия е възможно да посетите някои фабрики за сапун в определено време. Savonenerie Le Per a Cheval и Savonnerie du Midi предлагат обиколки във фабриките с екскурзовод през седмицата. 
 
    Тествайте почистващата сила на този сапун.
    От къде можете да си купите марсилски сапун в България. Аз си го купувам от магазин Зоя.бг Продават сапуни от Марсиля на фабриката Savonnerie du Midi. Влюбена съм в този сапун.
 
    Сапунени фабрики в Марсилия:
 
Savonnerie le fer à Cheval
Fer à Cheval soap factory
66 chemin de Sainte Marthe – 13014 Marseille.
Магазин и фабрика
 
50, Bd Anatole de la Forge – 13014 Marseille
Магазин и фабрика
 
72, Rue Augustin Roux – 13015 Marseille 
Музей с уникална колекция, магазин и бутикова фабрика
 
148 Avenue Paul Bourret - 13300
Salon-de-Provance
 
Източници: 
https://www.la-vie-naturelle.com/, 
https://www.savonneriedumidi.fr/,
https://fr.wikipedia.org/wiki/Savon_de_Marseille

Коментари

Популярни публикации