Тирамису с ром

Тирамису с ром
    Един невероятен сладкиш, който се приготвя много лесно с готови бишкоти. Бишкотите, напоени в достатъчно количество кафе и ром са задължителна основа за класическия италиански десерт Тирамису. В превод името му означава "Издигни-ме-нагоре". Или ободрява, окрилява, вдъхновява.

    Време за приготвяне:
    50 мин + още време, за да се охлади

    Необходими продукти за 6 порции:

  • 12 броя бишкоти савоярди
  • 2 чаши късо силно кафе
  • тъмен ром
  • 5 яица
  • 5 равни лъжици захар
  • 500 г маскарпоне
  • желатин
  • сол
  • горчиво какао на прах 
    Начин на приготвяне:
     
    Разредете кафето с няколко лъжици хладка вода. Натопете в него половината бишкоти и сложете всяка от тях на дъното на 6 чаши. Отделете белтъците от жълтъците, разбийте жълтъците със захарта и прибавете към тях 500г маскарпоне, както и разбитите на твърд сняг /с малко сол/ белтъци. 
     Разпределете този крем по чашите и оставете да изстине. Накиснете в студена вода 8 г желатин и след това го разтопете в малка тенджерка на огън в 1,5 л вода. Свалете от котлона и прибавете рома. Оставете да изстине. Щом течността започне да се сгъстява като сироп, разпределете в чашите върху крема от маскарпоне и върнете в хладилника, за да се стегне. 
    Преди да сервирате готовото тирамису, наръсете отгоре с горчиво какао.
 
    Добър апетит!

Коментари

Популярни публикации