Вкусен домашен хумус

Хумус снимка: Canva
 

Хумусът произхожда от Близкия изток, но днес е разпространен по целия свят. Приготвя се от смесването на нахут, лимонов сок, чесън и сусамов тахан /смлени сусамови семена/.

Сервира се със зеленчуци или с арабски питки. 

Ще са ти необходими: гевгир за прецеждане на нахута, преса за цитрусови плодове, кухненски нож, преса за чесън, голяма лъжица, пасатор или блендер.

Необходими продукти:

  • 400 г нахут консерва
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 3 скилидки чесън, обелени, счукани или нарязани на ситно
  • 3 с.л. сусамов тахан /паста от сусамови семена/
  • 3 с.л. вода
  • 1 с.л. екстра върджин зехтин
  • сол и черен пипер на вкус 

За сервиране:

  • 2 с.л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч.л. червен пипер

Изсипи в каната на блендера или в купа нахута, лимоновия сок, чесъна, тахана, водата и зехтина.

Разбий с блендера докато се получи гладка смес. Подправи на вкус със солта и черния пипер.

Пресипи хумуса в подходящ съд или върху чиния и заглади с лъжица. 

Преди да сервираш полей малко зехтин и поръси с червен пипер. Можеш да поръсиш хумуса и с препечени кедрови ядки. Изпечи ги в тавичка за 4-5 мин във фурната на 170 градуса по Целзий, докато станат златисти. За да се изпекат равномерно по средата на печенето ги обърни.

Добър апетит!


Коментари

Популярни публикации