Вкусен домашен хумус
Хумус снимка: Canva |
Хумусът произхожда от Близкия изток, но днес е разпространен по целия свят. Приготвя се от смесването на нахут, лимонов сок, чесън и сусамов тахан /смлени сусамови семена/.
Сервира се със зеленчуци или с арабски питки.
Ще са ти необходими: гевгир за прецеждане на нахута, преса за цитрусови плодове, кухненски нож, преса за чесън, голяма лъжица, пасатор или блендер.
Необходими продукти:
- 400 г нахут консерва
- 3 с.л. лимонов сок
- 3 скилидки чесън, обелени, счукани или нарязани на ситно
- 3 с.л. сусамов тахан /паста от сусамови семена/
- 3 с.л. вода
- 1 с.л. екстра върджин зехтин
- сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
- 2 с.л. екстра върджин зехтин
- 1 ч.л. червен пипер
Изсипи в каната на блендера или в купа нахута, лимоновия сок, чесъна, тахана, водата и зехтина.
Разбий с блендера докато се получи гладка смес. Подправи на вкус със солта и черния пипер.
Пресипи хумуса в подходящ съд или върху чиния и заглади с лъжица.
Преди да сервираш полей малко зехтин и поръси с червен пипер. Можеш да поръсиш хумуса и с препечени кедрови ядки. Изпечи ги в тавичка за 4-5 мин във фурната на 170 градуса по Целзий, докато станат златисти. За да се изпекат равномерно по средата на печенето ги обърни.
Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар