Пригответе си сами домашен серум за лице против стареене от шипка и розова вода


Шипковото масло е богато на витамини А, В, С, Е, К, антиоксиданти и има изключително регенериращ и хидратиращ ефект. Маслото е познато, като едно от най-ефективните масла против стареене, което да прибавите към вашия режим за красота. Комбинирайте го с розово вода, която действа успокояващо на кожата и ще получите домашен серум за лице, който се бори със стареенето, белезите и акнето. Това ще е перфектния серум за здрава, красива и по-млада кожа на всяка възраст.
 
Шипковото масло е любим продукт за лице на Кейт Мидалтън, херцогинята на Кеймбридж. Това е и тайната за блестящата й кожа. 

Шипково масло: за какво се използва?

Обичам да прибавям маслото от шипка в домашните "рецепти за красота", защото е пълно с антиоксиданти, витамини и ненаситени мастни киселини. Има изключително регенериращ и овлажняващ ефект.

Важно е да добавите шипково масло към вашата рутинна грижа за кожата, защото може да стимулира производството на колаген и еластин в кожата.

Продуктите със семена от шипки могат да проникват дълбоко в слоевете на кожатаи да помогнат за стимулиране на производството на колаген, което естествено започва да намалява с напредване на възрастта. Един от супер мощните антиоксиданти в това масло е витамин А, мощен витамин, който подобрява кожата по почти всеки един начин. Витамин А известен като ретинол, присъства под формата на бета-каротин, форма на витамина, която кожата лесно абсорбира. Той защитава кожата от вредните свободни радикали, които й придават неравен вид, причиняват тъмни петна и преждевременни фини линии и бръчки.

До известна степен може да обърне увреждането, като стимулира фитобластерите в кожата. Дермалните фитобластери са отговори за регенерирането на тъкани и възстановяването на кожата, засилвайки собствения процес на заздравяване на кожата и производството на колаген. Изглажда видимите бръчки и предотвратява появата на нови. Помага на кожата да изглежда по-млада и по-стегната.

Помага за балансиране на предразположената към акне кожа

Маслото от шипкови семена също съдържа уникална смес от есенциални мастни киселини, които дълбоко овлажняват кожата, успокоявайки всяка сухота и раздразнение. Тези есенциални киселини го правят страхотно масло за предразположена към акне кожа, тъй като повишават нивата на линолова киселина. 
 
Как това повлиява на акнето? Ниските нива на линолова киселина се свързват с предразположената към акне кожа, така че като балансирате кожата си с правилните видове масла, ще имате решение за упоритите си пъпки. Шипковото масло е чудесно естествено решение за успокояване на някои видове акне. 

Шипковото масло се нарежда сред сухите масла, което означава, че не омазнява кожата, попива бързо и не лепне.

Успокоява възпалението на кожата

Освен това е отлично противовъзпалително средство благодарение на високите нива на полифеноли и витамин Е. Комбинацията от тезии два мощни антиоксиданта успокояват свръхстимулираната кожа, всяко зачервяване и раздразнение по кожата. Това прави маслото от шипка надеждно средство за успокояване на екзема и склонна към дерматити кожа, също помага при избелване на белезите.

Как да си направим сами серум против стареене от шипка и розова вода?

Тъй като това масло е толкова страхотно ще си направим от него серум, който ще направи невероятни неща за кожата ни, но и ще ухае страхотно. Това, което трябва да направите е да смесите няколко прости съставки.

Необходими продукти за серума

  • 1 супена лъжица масло от авокадо, бадем или жожоба
  • 1 супена лъжица розова вода
  • 20-30 капки масло от семена на шипка
  • 2 капки масло от илан иланг /по избор/
  • 3 капки етерично масло от здравец /по избор/
  • малка, тъмна, стъклена бутилка със спрей или рол-он
Сложете всички съставки в малката, кафява бутилка и разклатете много добре, за да се комбинират. Ако сместа не ви е достатъчно ароматна, добавете още розова вода и дори може да добавите още няколко капки етеричните масла от илин иланг и здравец. Това е предимството на домашната козметика, можете да си я направите според вашия вкус и нужди.

Разклащайте добре преди всяка употреба.

Съхранявайте серума в хладилник и го използвайте в рамките на 3 месеца.

Как да използвате серума за лице?

Този домашен серум за лице се използва 1 до 2 пъти на ден, за изсветляване на кожата и предотвратяване образуването на бръчки.
  1. Първо премахнете грима, мръсотията и наличното масло от лицето си и го измийте. 
  2. Нанесете този супер овлажняващ серум върху лицето, шията и дори задната част на ръцете си, по тялото където откриете фини линии, петна и бръчки сутрин и вечер след почистване.
  3. Продължете с овлажнител и всякакви други серуми за лице.
  4. Ако го използвате сутрин, винаги след него нанасяйте слънцезащитен крем преди да се гримирате и излезете навън.
Можете да поставите серума в мини спрей бутилка и да пръскате върху лицето си през целия ден, за да облекчите сухата си кожа.
 
Съвет при по-горещо време: съхранявайте бутилката в хладилника! Студеният спрей ще остави върху кожата ви освежаващо усещане през горещите летни дни и ще заключи влагата. Съхранението на този спрей на студено гарантира, че той ще остане по-дълго свеж и с по-дълго мощно действие върху кожата ви. 
 

Често задавани въпроси за серума за лице от шипка 

Има ли нужда от емулгатор тази рецепта?
 
Тъй като маслото и водата не се смесват, може да изберете да добавите емулгатор в тази рецепта. Но не напълно необходимо. Просто разклатете серума добре преди нанасяне и трябва да получите здравословна доза както масло така и розова вода при всяко приложение.
 
Какъв е срокът на годност на този серум?
 
Ако използвате търговска розова вода във вашата рецепта, тогава годността на серума е 3-6 месеца. Ако розовата вода е домашно приготвена, използвайте рецептата в рамките на 1-2 седмици и я съхранявайте в хладилник, за да забавите растежа на бактерии. Рецептата е за малко количество, така че това е малка партида, която се използва доста бързо при редовна употреба.

Може ли да използвате този серум като парфюм?

Разбира се, розовата вода е най-ароматната съставка от този серум. Можете да пропуснете напълно маслото от шипкови семена и да добавите други етерични масла, за да персонализирате свой собствен аромат.
 
Подходящ ли е ли този серум за всекидневна употреба?
 
Да този серум е много нежен, което го прави идеален за ежедневно приложение. Ако забележите зачервяване или дразнене, спрете приложението на серума и дайте почивка на кожата си. След това опитайте отново.
 
Как правилно се нанася серума върху лицето?
 
Напръскайте или втрийте с пръсти серума директно върху почистената си кожа и използвайте върха на пръстите си, за да го втриете с потупващи движения, като внимавате да не опъвате кожата. 
 

Коментари

Популярни публикации