Добруджанки за закуска - уют в три хапки ( и една любопитна лапичка )

Утрото започна с чихуахуа, който се опитваше да влезе в хладилника. Явно беше време за закуска. Докато той се настани в одеялото си като малък бурито, аз реших да направя нещо класическо - добруджанки.

Това са онези пухкави хлебчета, които миришат на кухнята на баба, на неделя, на "още една, но полята с мед". И макар да не са за кучешки зъбки, Куско наблюдаваше процеса с професионален интерес. 

🍯Какво ти трябва:

Една чаена чаша натрошено сирене
Половин чаена чаша кисело мляко
Половин супена лъжица сода бикарбонат
1 яйце
2 чаени чаши брашно 
Щипка сол
Краве масло

👩Как ги правя:

В подходяща купа пресяваме брашното и смесвам всичко без сиренето, после го натрошавам вътре. Замесвам меко тесто и оформям топчета с помощта на лъжица. 

Подреждам ги в тава покрита с хартия за печене. Върху всяко поставям малко парченце краве масло.
Поставям ги в предварително загрята фурна и печа добруджанките на 180 градуса за около 15-20 минути докато получат златист цвят.

Докато фурната работи, Куско прави кръгчета около мен, надявайки се, че поне една ще падне. Не падна. Но получи парченце ябълка и беше доволен. 

Добруджанките на са pey-frendly, но са soul-frendly. А когато ги споделиш с чаша чай и малко куче в скута - стават част от ритуала на уютния живот. 

Следващия път ще пробвам да направя версия с тиква - може би и Куско ще одобри.

Comments