Пропускане към основното съдържание

Инструменти от кухнята
1. Първото нещо, което използвах от кухнята е фурната. В нея изпичам глината. Използвам мини фурна, без котлони отгоре. Тя е по-удобна. Ако използвате готварската печка, трябва след това задължително да я проветрите.

2. Машина за италианска паста е следващият важен инструмент при работа в студиото. Никога не съм приготвяла с нея домашна паста, но за работа с глина е един от най-използваните инструменти.

3. Кухненски робот - идеален е за смесване на цветовете и за опресняване на втвърден клей. Използвайте малки, компактни модели.

4. Формички за сладки и печене - любимите ми, лесно се намират по магазините. Търсете пластмасови или от неръждаема стомана. Не са скъпи.

5. Валяк или точилка - пластмасовите и металните са идеални. Дървените не са подходящи за работа с глина, защото залепват. Задължинтелен инструмент.

6. Назъбени ножове и шпатули. Използвам ги за декорация.

7. Прозрачно фолио-с него увивам глината, за да не изсъхне. Внимавайте, какви използвате!Не трябва да съдържат пластификатори, защото химически реагират с глината и я правят или много крехка или жилава. Проверете за думите "Do Not Contain Plasticizers" - "Не съдържа пластификатори".

8. Пластмасови кутии - също са добри, но ги завийте преди това с восъчна хартия.

9. Клечки за зъби и дървени шишчета. С тях лесно се пробиват мънистата. Използват се и за рисуване върху глината.

10. Готварска сол. Използва се за получаване на лава ефект. Солта се смесва заедно с полимерната глина. След изпичане се измива с вода. Солта се разтваря. Така се получават уникални повърхности.

Ако вие използвате и други прибори и инструменти от кухнята, споделете го в коментарите. Ще бъде интересно за мен и читателите на блога.

Коментари

  1. Харесвам публикациите ти - освен, че са интересни, са и много полезни :). Аз бих добавила към солта и подправки - смесването им с "прозрачна" полимерна глина, дава чудесни камъкоподобни резултати :).

    ОтговорИзтриване
  2. Аз при печене използвам хартия за курабийки. Много хубав блог.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Направете си домашна глина, съхнеща на въздух

Има много причини да обичаме полимерната глина, но ако сте от типът хора обичащи да си правят всичко сами, можете да се опитате да си направите домашна глина, т. нар. студен порцелан. Материалът е мек, втвърдяващ се на въздух и също е идеален за моделиране на бижута, цветя, фигурки и скулптори. Оформя се с инструменти за глина. Може да се пресова с преса-машина за полимерна глина. При работа с домашната глина може да използвате готови формички и текстурни листове. Парчетата от студен порцелан изсъхват много здраво.
Можете да го оцветите с маслени, акрилни или темперни бои.

Като арматура за фигурките може да използвате стириопор или оформено
алуминиево фолио.

На много места съм съм срещала различни рецепти за домашна полимерна глина, но любимата ми рецепта е за "студеният порцелан". Основните му съставки са царевично нишесте и бяло лепило. Използвала съм го за покриване на издухани, кокоши яйца, за коледни орнаменти и за още много декоративни елементи. При повечето рецепти г…

Таблици за смесване на цветовете на Fimo

Таблица за смесване на цветовете на Fimo classic standart
От вас зависи, какъв цвят да си изберете. Гамата на Фимо classic ви дава възможност да изберете и получите междинни цветове.

Фимо класик се произвежда в 24 стандартни цвята, които могат до се съчетаят в 100 различни нюанса, както е показано в таблицата.

Стандартните блокчета от 56 гр. са сегментирани на 8 дяла, което помага за лесното смесване и получаване на желания цвят.

Чертичките в таблиците отговарят на сегмент от блокче Фимо. Просто избери любимия си цвят.

Таблица за смесване на цветовете на Fimo soft standart

Използвайте таблицата, за да получите желания цвят.

Например при смесването на 3 части /сегмента/ на Фимо софт жълт (-10) с 5 части /сегмента/ Фимо софт розово (-22), ще получите топъл червен цвят.

Също много лесно е да получите по-светли или по-тъмни цветове, всичко което трябва да напарвите е да добавите бял (-0) или черен (-9) цвят.

Една чертичка от таблиците отговаря на един сегмент в съответния цвят от стандартн…

Моделиране със солено тесто

Солено тесто
От край време соленото тесто е много популярно при работа с деца. С него работят в детски градини, училища, както и за забавление вкъщи. Материалите са лесно достъпни. От него лесно се изработват фигурки, като към тях може да добавите и природни материали. 
Фигурките направени от него се съхраняват дълги години. 
Рецептата за него е толкова древна, че никой не знае от кога е измислена от хората.

Считало се е, че всяка фигурка или сувенир от солено тесто у дома е символ на богатство и благополучие в семейството. Хляб и сол винаги ще има на масата.

Инструменти и материали 

Главните инструменти си остават нашите пръсти. Ще ви трябват нож, точилка, всякакви инструменти за моделин, фигурки за сладки, печати, клечки за заби и кибритени клечки.

Още трябват: купичка с вода, четки, салфетки за ръце, сито, преса за чесън, релефни копчета /може да ги залепите към коркова тапа и така да направите печати/, гребенче, виличка, линийка, корда, валяк за разстилане на тестото, ножици, дант…